Foto’s bewerken.

 

Raar eigenlijk, koop je een dure digitale camera en dan blijkt dat je voor de aller mooiste foto’s de opnames zelf moet na bewerken. Hoe zit dat??

Een camera slaat licht op, aan de hand van camera instellingen worden de beelden naar je opslag kaartje weggeschreven. De standaard instellingen van de camera schrijft beelden automatisch weg in het welbekende jpg naar de geheugenkaart.

Tijdens dit proces voert de software van de camera zonder tussen komst van de fotograaf bewerkingen uit op basis van gemiddelden en de jpg foto rolt uit de camera maar…….. dat kunnen mensen ogen veel beter, wij kunnen met onze ogen beter “zien” dan de software van de camera en zie hier de noodzaak voor nabewerking.

 

Als je een digitale camera hebt en je wilt echt de aller beste beelden uit je camera halen dan ga je fotograferen in raw.

Raw fotograferen

Raw beelden zijn opgeslagen data bestanden direct uit de camera sensor, daarin zit alle informatie van het opgevangen licht opgeslagen.

Lightroom van Abode

Lightroom van Adobe

Bovenstaand een afbeelding van het software programma Lightroom van Adobe, een must voor elke hobby of professionele fotograaf met voor elk onderdeel van de foto schuifjes om het bij te stellen. Het aller mooiste van dit programma is dat het niets aan het originele raw bestand veranderd, het doet alle bewerkingen die je uitvoert onthouden. Het onthoud waar je je foto hebt opgeslagen en…… je kunt altijd weer terug naar het originele raw bestand. 

Ik kan er nog veel meer lovende dingen over vertellen maar 1 ding staat vast: ga je veel foto’s maken en publiceren dan werk je met Lightroom van Adobe punt

 

Gimp 2

Gimp 2 software

 

Gimp (Gnu Image Manipulation Program) is een grafisch programma voor het bewerken van foto’s op de computer. Eigenlijk de gratis versie van photoshop van Adobe en als je eenmaal ingewerkt bent een heerlijk programma om mee te werken.

Wat doe je in Gimp met je foto Joke?

Tja …….. wat doe ik in gimp….. nou met 1 klik vlekjes wegwerken, met een visueel penseel onderdelen lichter/donker maken maar ook dingen weghalen die storen.

 

Tijd voor een voorbeeldje……………..

 

Bewerking met gimp

Links voor en rechts na de bewerking met Gimp…….. tja zoek de verschillen.

 

Soms heb je dat, een buizerd die niet wegvliegt als je stopt langs de weg, jammer dat de zon te fel schijnt en de uitgebeten vlek op de rug van het beestje maakt maar de foto wordt  na de bewerking rustiger zonder het gaas op de foto en het is minder rommelig. Dit was een prachtige ontmoeting, ik stond op 3 meter en ging als eerste weg, gewoon omdat ik mijn plaats ken.

 

Luminance

Luminance

 

Soms heeft een foto iets anders nodig, ja iets………… het bovenstaande programma Luminance is zo een programma die foto’s anders maakt. Het is niet echt stabiel en gaat soms op tilt bij grote bestanden maar je kunt er HDR mee bewerken zelfs met 1 foto.

Nou een voorbeeldje maar……

 

Kerkje in Noorwegen

Kerkje in Noorwegen

Dit Noorse kerkje staat op de voorgrond met een te lichte lucht, met filters zou je dit moeilijk op kunnen lossen van wege het torentje in de felle lucht. De HDR bewerking van Luminance maakt er toch een aardig plaatje van. OK de lucht is een beetje te en de kleuren misschien te fel maar toch, het is maar een voorbeeldje.

 

 

Software leren gebruiken

De makkelijkste manier om het gebruik van software te leren is om op youtube te zoeken naar tutorials van de des betreffende software. (Voor Gimp 2 ben ik bij deze begonnen)  Na wat filmpjes kijken en oefenen komt er met wat doorzettingsvermogen een veel betere foto uit dan dat de camera het zou kunnen met een jpg je .

 

Workflow aanleren

Fotografeer je wat langer dan ga je tegen opberg problemen aanlopen. Gewoon heel veel foto’s, hoe vindt je ze terug, staan ze op volgorde en hoe moet dat.

Ik store op datum van uploaden naar de computer dat wil zeggen ik maak een map aan met ” jaar/maand/dag en toevoeging”

 

Links de hoofd mappen rechts de mappen daarin

Links de hoofd mappen rechts de mappen in Hoofdmap Limburg

Het kan natuurlijk altijd beter maar ik red me met de hier boven getoonde opslag, links de map die ik per upload naar de computer aanmaak en rechts de mappen die daar in komen. De bewerkte beelden sla ik op in jpg en de originele raw bestanden blijven netjes in het mapje met de gemaakte lens. Omdat ik met meerdere camera’s werk houd ik mij altijd aan lens benoeming en dan nog is het soms lastig maar zeker terug te vinden.

Alleen Lightroom van Adobe gebruik ik voor iedere foto en de rest indien gewenst en met mate. Mijn wijsheid is door schade en schande aangeleerd en door veel te lezen. Dingen kunnen altijd beter en voor de ene persoon werkt iets wel en voor de ander weer niet. Staar je niet blind probeer dingen zelf uit en blijf genieten van je klikmomenten. 

 

En zo is het versturen van een mailtje met de vraag “hoe bewerk jij nou je foto’s Joke? ” de aanleiding voor dit stukje, heb je vragen, opmerkingen of wil je wat weten? Mail of bericht mij en wie weet.

 

 

 

home

Naar huis

 

Heb je mijn reisverhaal door Scandinavië met heel veel foto’s al gelezen?

Sprookjes bestaan niet maar de omgeving is er al.

Sprookjes bestaan niet maar Noorwegen komt dicht in de buurt.