Kitesurfen fotograferen

Kitesurfen voor gevorderden en dat fotograferen.

Dan krijg ik een berichtje: “We gaan morgen kiten, er komt een lekkerrrr windje. Kom je plaatjes maken?” Voor een select groepje kitesurfers maak ik graag tijd vrij, ook al is het vaak niet het lekkerste strandweer in mijn beleving. Mijn antwoord ” yup met plaats en tijd” bevestigd de loop van de volgende dag op het afgesproken strand. Meestal zijn dit soort sessies niet in de vroege uurtjes als het gouden licht de plaatjes net iets extra’s geeft. Toch is kitesurfen fotograferen goed te doen en geeft het leuke beelden.

Brouwersdam the Netherlands

Brouwersdam the Netherlands

Maar het is altijd een belevenis om je skills op deze “vreemde vogels” los te laten. Wind, zand, water, reflectie en tegenlicht zijn toch wel de obstakels waar je mee te maken krijgt als je kitesurfers in beeld wilt brengen. Over de afstand naar de kitesurfers hoef je niet in te zitten menig keer stond ik met een vaste 300mm lens te dichtbij om dan achteruitlopend toch nog shots te kunnen maken.

 

Going airborne

Snelheid in je camera brengen en klikken.

Met 1/1600 van een seconde sluitertijd en een F 6.30 diafragma komen de waterdruppeltjes ook mooi op het plaatje.

Splashing kitersurfer

Splashing kitersurfer

Vooral een goede snelheid in je camera houden is van belang, het water gespetter geeft aan de foto beweging en snelheid mee. Ik zelf doe ook veel “salvo’s” maken van 6 foto’s achter elkaar waardoor je minder hoogte punten mist en de buffer niet op vol komt te staan. Als ik heel druk ben en dat komt ook veel voor dan ga ik over tot jpg plaatjes schieten wat als voordeel heeft dat je onuitputtelijk kan klikken.

Kiter zonder board

Kitersurfer lijkt zonder board

Niet alleen het springen is spectaculair maar ook de landing na een hoge sprong is schitterend om te zien, de kite vangt gelijk weer vol wind en gaat er met de kiter vandoor. 

Kiter in high jump

Kiter in high jump

De hoogte van de sprongen is goed te zien als je er iets bij fotografeert vooral een kiter op het water toont de hoogte van de vliegende kiter. Wat ik nou jammer vind is dat de fel gekleurde kite’s bijna altijd hoog in de lucht blijven, persoonlijk houd ik wel van een kleurtje.

Kitesurfen fotograferen

Kitesurfer fotograferen in de lucht

Die gasten spelen met je en ik speel met de camera rustig mee.

Ze weten waar de camera is en zoeken de lens wel op, eigenlijk maken ze de plaatjes zelf je hoeft alleen maar te klikken. Het kiekeboe plaatje van hier boven komt letterlijk aanwaaien.

Kitesurfen fotograferen in de lucht

Hanging out

Kitesurfen fotograferen met snelheid

Snelheid maken

De kitesurfers beginnen dan laat maar gaan wel door tot de wind echt niet meer boeit en dat is soms heel laat. Ook met guur weer is er bij een mooi windje altijd wat te doen op het kite strand maar ik, ik kies mijn momenten. 

My son Frank goes wild for hours.

My son Frank goes wild for hours.

Kitesurfer in de zonsondergang

Kitesurfer in de zonsondergang

Kitesurfen, een prachtige sport om naar te kijken en ook zeker om te fotograferen en heus die gasten vinden het fijn als je komt klikken.

De kitesurfers hebben ook een website waar filmpjes op staan van hun opgenomen kunsten Kitestars genaamd. Ik moet mijn eerste kite filmpje nog schieten maar kitestars.nl heeft mij al wel geïnspireerd. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *