Roofvogelworkshop

 

 

Roofvogelworkshop

 

Als presentje kreeg ik een roofvogelworkshop ticket van lieve mensen die weten waar ik mijn vrije tijd aan besteed.

Veel natuur liefhebbers laten zich laatdunkend uit over vogels gehouden in gevangenschap maar als je de moeite neemt om je er in te verdiepen vallen al die voor ingenomen meningen weg als sneeuw voor de zon.

 

 

Hunters of the Sky Remco met de zeearend

Remco met de zeearend

 

Ik ben lekker vroeg aanwezig en schiet een plaatje van Remco die met de zeearend op zijn arm dingen klaar zet en voorbereid, de vogel volgt zijn bewegingen nauwlettend. Dit soort momenten geven aan dat de vogel baas verhouding goed zit.

De vogels in gevangenschap gekweekt leven een bestaan als dieren in een dierentuin en het is prachtig om als vogelliefhebster een vogel op je arm te hebben, oog in oog te staan op minder dan een halve meter en te genieten van vogels en hun gedragingen.

 

de woestijn buizerd

de woestijnbuizerd

 

Na een uitleg hoe vogels in volle vlucht landen mogen de deelnemers zelf de handschoen oppakken om de woestijnbuizerd te laten vliegen maar vooral te landen voor een klein hapje. We leren dat een vrouwtje groter is en ongeveer 300 gram meer weegt dan het mannetje.

 

Woestijnbuizerd bij gevangen prooi

Woestijnbuizerd bij gevangen prooi

 

De demonstratie jagen met de woestijnbuizerd is een mooi voorbeeld hoe Remco en Jessica de vogels in top conditie houden. Een prooibuit verpakt in een konijnenvel is op een heel snel radiografisch bestuurd wagentje bevestigd en de vogel vangt in een vliegende vaart de prooi. De gevangen prooi wordt met neer geslagen vleugels afgeschermd om het voor andere vogels uitzicht te houden. 

 

Jessica en de witnekraaf Jack

Jessica en de witnekraaf Jack

 

Jack de witnekraaf afkomstig uit Zuid-Afrika is een ondeugende, leergierige maar vooral een intelligente vogel. Hij weet tijdens de demonstratie de harten van ons allen te stelen maar pikt ook met gemak naar iemand zijn veters, stiekem is het een hele slimme vogel.

 

 

Jack de witnekraaf

Jack de witnekraaf

 

Geluidloos vliegende vogels…………….. dat moeten uilen zijn, met een Bengaalse oehoe en een Afrikaanse oehoe gaan we zelf aan de slag. Natuurlijk komen ze op een stukje vlees af in je handschoen maar het is machtig om een uil zo dichtbij te kunnen bewonderen. Het prachtige verenkleed en die ogen.

Over de uilen ogen leren we dat uilen met gele ogen overdag jagen, oranje uil ogen in de schemer hun prooi bejagen en de donkere ogen in de nacht schrik aanjagen bij de kleine muisjes, ratjes of zelfs konijnen.

 

de Bengaals oehoe

de Bengaalse oehoe

 

 

 

 

de Afrikaanse oehoe

de Afrikaanse oehoe

 

Tja gele ogen………..maar dan die veertjes boven op het kopje dat zijn beslist geen oren. De oren van uilen zijn verborgen in de schedel en de veertjes aan voorkant van het gezicht geleiden het geluid richting de oren. Op dit filmpje van de sneeuwuil is dat goed te zien.

 

de Belgaalse uil zoekt het volgende hapje

de Bengaalse oehoe zoekt het volgende hapje

 

 

 

de Afrikaanse oehoe parmantig

de Afrikaanse oehoe parmantig

 

Met de vlieg demonstratie van Quint de Siberische oehoe ben ik helemaal in mijn sas, wat een pracht vogel en Remco en Jessica  laten de vogel zo vliegen dat bijna iedereen probeert foto’s te maken.

 

Siberische oehoe als vliegend model

Siberische oehoe als vliegend model

 

 

Opstijgende Siberische uil

Opstijgende Siberische oehoe

 

Quint vliegt een paar keer dezelfde afstand en route daardoor wordt het iets makkelijker inschatten waar je moet mikken maar …. je moet een beetje mazzel hebben.

 

Quint lijkt boos maar dat valt erg mee

Quint lijkt boos maar dat valt erg mee

 

 

Siberische uil knippert met de ogen

Siberische oehoe knippert met de ogen

 

Doorzichtige oogleden die diagonaal dichtgaan met dons veertjes voor het ietsjes koudere klimaat in Siberië, deze uil is uitgerust voor het leven in de koude.

 

de Siberische uil in glijvlucht

Quint in een glijvlucht

 

Een loerdraaien doe je voor snelle vogels, om te oefenen en trainen voor de jacht. De gier-sakervalk is zo een vogel, de ogen worden ruim voor de jacht begint afgedekt om de ogen rust te geven en de concentratie zo optimaal mogelijk te krijgen, na de jacht blijft dat kapje er natuurlijk af.

 

Oefenen met het Loerdraaien

Oefenen met het Loerdraaien

 

De gier sakervalk

De giervalk met kapje voor oog afscherming

 

Goed is te zien de zender op Ian zijn rug, mocht de vogel tijdens zijn vlucht er tussen uit piepen dan is met een opsporing antenne de vogel weer terug te vinden.  

 

Vliegende gier valk

Vliegende giervalk

 

Tijdens een aanval op de loer komt de giervalk achteruit omhoog vliegend langs mij, ongelooflijk ik wist niet dat zo iets kon. Na diverse aanvallen mag de vogel de loer veroveren en Ian dumpt de loer in vliegende vaart in het water. Toch krijgt hij een beloning die bij zo een optreden hoort.

 

Close-up van de giervalk

Close-up van de giervalk

 

 

 

De Amerikaanse torenvalk

De Amerikaanse torenvalk

 

De Amerikaanse torenvalk is de kleinste van de “hunters of the sky” ze zijn kleiner dan de Nederlandse torenvalken maar guitig, snel en wendbaar vliegen ze van handschoen naar handschoen. Heerlijk om de vogels zo op je gemak te zien want eenmaal op je handschoen blijven ze rustig zitten en lijken ze te poseren voor de foto.

 

de Amerikaanse torenvalk poseert

de Amerikaanse torenvalk poseert rustig voor de foto

 

Een heerlijke slome middag met koffie en cake en doorlopend informatie en weetjes over de vogels maar ook de gebieden waar de vogels oorspronkelijk vandaan komen. Nou ben ik geen groentje op vogelgebied maar ook uit de groep komen leerzame dingen naar voren.

In een knus klein kringetje gaan we misschien wel het mooiste vogeltje van de hunters of the sky bewonderen. Izzy de Witwangtoerako is geen vlees of vis etende jager maar een bescheiden fruiteter uit Ethiopië afkomstig.

 

Izzy de Witwangtoerako

Izzy de Witwangtoerako

 

De vogel hopt van hand naar hand voor een fruithapje, de kleuren zijn geweldig met vooral het kopje als mooie verschijning.

 

de Witwangtoerako

de Witwangtoerako

 

 

de Kookaburra

de kookaburra als fotomodel

De kookaburra komt oorspronkelijk uit Australië en is de grootste ijsvogel. Onze Nederlandse ijsvogeltjes eten voornamelijk vis en zijn prachtig blauw met vel oranje gekleurd. Deze rakker leeft van knaagdieren en heeft een wat minder uitbundige kleurenpracht.

 

 

Een boos kijkende kookburra

Een boos kijkende kookburra

 

Of lijkt dat nou maar zo, toch komt het blauw en oranje van onze ijsvogel ook voor in Jay zijn verenpracht maar mooi is hij zeker.

 

de kookaburra

Veel fotografen waarderen Jay

 

 

Met de zeearend Sky wordt de roofvogelworkshop afgesloten, niet gek natuurlijk want hij is het grootst en spreekt het meest tot de verbeelding. Bij mij roept een zeearend vooral herinneringen op van uitputting, teleurstelling en het net mis gevoel.

Hoe vaak hebben we niet in Noorwegen deze vogels proberen te besluipen maar die ogen zien alles, die oren horen alles en ze gaan er altijd op tijd vandoor.

 

Zeearend Sky is iets kwijt

Zeearend Sky is iets kwijt       Klik voor groter

 

Maar nu sta ik op hooguit 2 meter, de camera zoemt heen en weer op zoek naar scherpte en klik……………..mooi he. In het wild worden deze vogels ook altijd belaagd en achtervolgd door meeuwen of bonte kraaien. Die blijven dan hinderlijk mee vliegen en vallen de minder wendbare arenden aan.

 

de zeearend Sky in de blauwe lucht

de zeearend Sky in de blauwe lucht

 

 

 

Staatsieportret van Zeearend Sky

Staatsieportret van Zeearend Sky

 

Stiekem hoopte ik ook de zeearend op mijn hand te laten landen maar dat is toch niet gebeurt, ach je kunt niet alles hebben maar wat een machtige vogel.

 

 

de zeearend doet nog een stukkie

de zeearend doet nog een stukkie

 

Remco met Sky de zeearend

Remco met Sky de zeearend

 

Het was een heerlijke middag bij Jessica en Remco van hunters of the sky, die zonder haasten en met liefde voor de vogels bezoekers laten genieten en iets bij brengen.

Voor foto’s nemen wordt veel tijd ingeruimd en ook met kleine camera’s of telefoons kan je goede resultaten behalen omdat je echt heel dicht bij de vogels kan komen.

 

Jessica met een strak kijkende Sky

Jessica met een strak kijkende Sky

 

 

 

 

home

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *