De bijeneter vangen

De bijeneter

Als vogelliefhebber heb ik altijd een zwak gehad voor schattige vogeltjes en de bijeneter is ook zo een schattig vogeltje.  Wie heeft er nou geen klik bij het zien van een roodborstje en zo zal ik mijn ontmoeting met de taigagaaien in de Finse bossen ook nooit vergeten. De bijeneter hoort daar vanaf nu ook bij.

de bijeneten

de bijeneten

Voorbereiding en kennis zijn essentiële zaken als je succes wilt hebben bij het vinden van de bijeneter. Al moet ik zeggen dat je op Lesbos Griekenland begin juni struikelt over de bijeneter. Maar toch.

Mijn eerste bezoek aan Lesbos was in september en ver weg van iets wat op broeden lijkt. In onze wanhoop opzoek naar de bijeneter namen we onze thee pauzes in de nabijheid van bijen kasten die ook best vaak te vinden zijn op het eiland.

Ok, uitgelachen?………de beste tip maar dan ook de aller beste tip voor de hunt naar bijeneters is, leer het geluid wat ze maken. Veelal verraden ze hun aanwezigheid door de onderlinge geluiden die ze tijdens het vliegen maken.

Bijeneters-eten

Altijd met z’n tweeën en ook altijd prooi delen

Alleen eind mei begin juni kwamen we de prachtige vogels tegen. Ook in deze tijd is het dat je met geduld de vogels en hun gedragingen beter kunt leren kennen. Die gedragingen zijn vooral liefelijk.

Het elkaar eten toestoppen zagen we vele malen en niet alleen het mannetje geeft het vrouwtje maar ook andersom. Een bijeneter die een kwartier lang met een gevangen prooi in de bek wacht op de partner en het dan aanbied en het goedkeurend ziet wegwerken is toch liefelijk, zeg nou zelf.

Love is..........sharing things

Love is……….sharing things

Voor vogels te spotten is het een paradijs daar op Lesbos Griekenland. Met wat geduld, inzet en volhouden komen mooie vogels in het vizier. Wij zijn dan van het fotograferen maar we zagen ook veel spotters met grote kijkers en net als ons verrekijkers.

Balkankwikstaart man

Balkankwikstaart man

Hier boven de prachtige Balkan kwikstaart, op 6 passen vanuit de auto. Op zoek naar vliegjes en andere kleine diertjes hopte hij langs het riviertje.

Het mooiste spotten kan het beste gewoon uit de auto, niet de leukste manier want zelf houd ik van flink stappen in de natuur zonder herrie te maken. Vogels en ook andere dieren in het algemeen blijven langer zitten als je ze in een auto benaderd.

Iedereen die mijn schrijfsels een beetje volgt weet dat ik gezegend ben met een top chauffeur. Tijdens lange auto- en camper tochten door Scandinavië heb ik al wat staaltjes van mijn man meegemaakt die duiden op uitmuntende stuurmanskunst. Zo Rob, deze was voor jouw.

Overstekende hagedisslang

Overstekende hagedisslang

We rijden door de bergen, slingerend bocht na bocht en ineens schieten we bijna haaks over de breedte van de weg. Banden gillen op het droge asfalt en bruusk komen we tot stilstand.

Oei, zegt Rob, ik hoop dat ik hem niet geraakt heb. Uit de auto gesprongen neem ik snel plaatjes van de vluchtende hagedisslang. Tussen de wielen van de VW polo door heeft hij heelhuids de overkant weten te bereiken dankzij de woeste stuur uithaal van Rob.

Overstekende hagedisslang

Overstekende hagedisslang

Ook mijn eerste ontmoeting met bijeneters is gedenkwaardig. Langzaam op een onverhard pad rijdend komen we tot stilstand. Tergend langzaam rijden we achteruit naar de ingang van een akkerveld met iets wat op gewas lijkt. We zagen het allebei, twee bijeneters best ver van het pad poetsend in de bosschages. 

Poetsende bijeneters

Poetsende bijeneters

De afstand is veel te ver en al klikkend vraag ik om dichterbij te kunnen komen. Hangend uit het bijrijders raampje maak ik de bovenstaande foto. Ik heb mijn camera op mitrailleur standje gezet maar het rondje bouwland wat we daarbij maken is niet echt netjes. Sorry boer…………… 

Portret van bijeneter

Portret van bijeneter

Zoals ik al vertelde verraden de bijeneters zich met hun geluidjes. Dagelijks rijden we langs de rivier oever, traag en in een slakke gangetje proberen we diertjes maar vooral vogels te spotten. Misschien al tien keer dit ritje gedaan met soms een zwarte ooievaar en een paar keer een koppeltje bijeneters in de boom. Op zachte toon horen we de typische geluiden van de bijeneters.

Aan de ene kant is beneden een klein rivier stroompje, aan de andere kant zien we een soort van opslag terrein. Kranen staan er en bergen grond en wat zand. Al snel vinden we een soort van bouwweggetje naar beneden en na de laatste bocht draaien we in een nestelgebied van meerdere bijeneters.

Bijeneter net uit het nest

Bijeneter net uit het nest

De Griekse bewoners hebben met de graafkraan gaten in de grond gegraven, er staat water in en net boven de waterlijn zijn talloze kleine gaatjes wat bijeneters nesten zijn. De bijeneters worden wat stiller maar enkele blijven rond roepen dat er gevaar dreigt.

We zijn even uit het veld geslagen door de nieuwe situatie. Ik laat wel gelijk mijn camera klikken maar het dringt tot mij door dat we veel te dichtbij staan. De motor loopt nog en langzaam gaan we wat verder bij de nesten vandaan.

Bijeneter verlaat nest

Bijeneter verlaat nest

Precies bij de laatste inkijk van een nest stoppen we de auto en geduldig wachten we op activiteit. Het duurt een klein kwartiertje voordat alles weer genormaliseerd is rond de nesten.

Diverse bijeneters strijken neer om ons eens goed te bekijken. De vogel uit het nest zit 5 minuten te loeren om vast te stellen dat de kust veilig is.  

Bijeneter verlaat nest

Bijeneter verlaat nest

En dan in een fractie van een seconde schiet de vogel het nest uit opzoek naar eten voor de kleintjes. De nestelplaats van de bijeneters met rond de tien nesten vonden we uitsluitend door het luisteren en het horen van de geluiden die ze maken.

Lesbos in de lente

Lesbos in de lente

Distelbloem

Distelbloem

Tijdens de diverse tochten over het eiland Lesbos nemen we alle andere mooie dingen ook maar voor de cameralens. Waren wij er in september en alles was dor en kaal, nu kwamen we echte natuur uitbarstingen tegen. 

Jonge zwaluwen roepen voor voedsel

Jonge zwaluwen roepen voor voedsel

Mama zwaluw

Mama zwaluw verzorgt haar kroost maar moet ook even rusten

De ouders van deze jonge zwaluwtjes vliegen af en aan, het is een hels karwei om de schreeuwende kleintjes stil en voldaan te houden.

Uitzicht op de heuvels
Uitzicht op de heuvels


.


Een tocht over het eiland sprong er wel uit en is vermeldenswaardig. Via heuvels door naar het westen van het eiland, gewoon dwalend en overal kijkend. Bij deze dwaaltochten gebruik ik nog steeds de kaart van mijn buuf Astrid. Vrij gedetailleerd en voorzien van de vele onverharde wegen.

.

Uitzicht hoog vanaf de berg
Uitzicht hoog vanaf de berg

.


Via kilometers onverharde weg gaan we over heuvels de zee volgend. Met werkelijk schitterende vergezichten.

.

Schildpad op de weg
Schildpad op de weg

.Roodpootvalk
Roodpootvalk
.

We stoppen voor een schildpad midden op het paadje, nou dacht ik dat zijn lieve dieren maar ik pak de schildpad voorzichtig op en hij ( ik denk hij want een meisje doet zo iets niet ) begint gelijk te blazen en met zijn bek wild in het rond te happen op zoek naar mijn vingers. Natuurlijk zet ik hem gelijk weer voorzichtig in de berm neer maar ik was echt verrast door deze nogal agressieve houding maar ik begrijp het wel.

De roodpootvalk is een toevalstreffer. Door de verrekijker spotten we deze jongen op het draadje en berg af zonder gebruik van de motor gaan we rollend dichter en dichterbij. Voor Rob natuurlijk appeltje eitje maar kijk uit want de remmen doen het heel slecht en het stuur gaat ook heel zwaar zo zonder draaiende motor. Met de camera op standje mitrailleur komt hij mooi poetsend op het plaatje.

.

Kolibrievlinder
Kolibrievlinder

.
Hardoen hagedis
Hardoen hagedis
.

Ook de kleine diertjes krijgen aandacht, de hardoen hagedis schiet bij het minste geringste veilig onder de stenen. Met een ingelaste theepauze krijgen wij hem zonnend op het plaatje.

.

Weidse blik over de bergen
Weidse blik over de bergen
.

Prachtige vergezichten, klimmend over heuvels maar ook rivieren overstekend. Op speciale waadplaatsen kan je met de auto, stapvoets en vooral heel voorzichtig door de rivier rijden naar de overkant.

.

Een vissende ooievaar
Een vissende zwarte ooievaar
.

De zwarte ooievaar gebruikt zijn vleugels als een paraplu om in de zo ontstane schaduw gemakkelijker de vissen te zien. Wij staan lange tijd te kijken naar de gekke capriolen die de ooievaar uithaalt. Springend en hoppend gaat het door de rivier als een soort balletvoorstelling.

.

Route langs de kus
Route langs de kus

.
Griel
Griel
.

De griel spot ik gewoon tijdens het rijden. Deze schuwe vogel scharrelde in het gras maar wat een fantastische verdediging heeft deze vogel. De meeste vogels vliegen weg, er zijn er ook die freezen maar de griel laat zich heel langzaam zakken in het gras. In slow motion, heel langzaam verdwijnt de griel zakkend in het gras.

.

.

Kogeldistel
Kogeldistel

.
Cactus met bloem
Cactus met bloem
.

Voor alle dingen ruimen we tijd in, van de kogeldistel word ik erg bij. Je kunt je toch niet voorstellen dat er uit deze mooie bloem zo een nijdige prikkel kan voortkomen.

.

Zwartkopgors
Zwartkopgors
.

Het hele liedje van de zwartkopgors krijgen we te horen. Zonder zich van ons aan te trekken blijft het vogeltje zijn liedje zingen. Echt , dichterbij kan niet en we gaan weg als hij aanzet voor zijn derde lied.

Van uit de heuvels bereiken we een strand, we buigen af en komen 30 meter vanaf het strand op een rul zandweggetje te rijden.

.

Pad langs de kust eindigt  langs het strand
Pad langs de kust eindigt langs het strand
Weg vliegende bijeneter
Weg vliegende bijeneter
.

We komen hier weer aan de lopende band de bijeneter tegen. Ik opper dat er nesten in de buurt moeten zijn maar het blijft ook maar gissen.

Aan het einde van de zand boulevard gaan we met de bocht mee linksaf maar we komen voor een watergang te staan waar Rob niet doorheen gaat. Te diep, ach in de achteruit gaan we een eind tot we de eerdere linksaf kunnen nemen.

.

Bijeneter in de boom
Bijeneter in de boom
.

Met een brede lach fotografeer ik een bijeneter in de boom tijdens het achteruit rijden. Als we het weggetje linksaf uitgereden hebben stoppen we om ons te oriënteren. Een Griekse brommerrijder wijst ons in het voorbij gaan rechtsaf aan, zelf gaat hij links.

Het weggetje rechtsaf eindigt bij een steile afrit. We gaan kruipend naar beneden, bang om vast te lopen met de bumper zo steil is het. Beneden gaan we links, om het hoekje staat een kliko bak.

Het duurt even voor we beseffen dat we in een droge rivierbedding rijden. De wanden aan beide zijden zijn zo een 1,5 a 2 meter hoog, we zien sporen van andere auto’s die hier eerder reden.

.

Bijeneter met wesp
Bijeneter met wesp
.

Alle opritjes uit de rivierbedding zijn of te steil en of te smal. Als we ons echt zorgen gaan maken komen we de bocht door en staan we oog in oog met grote hoeveelheden bijeneters. Op de grond op de betonnen rand in de bomen overal bijeneters.

.

Bijeneter met prooi vlakbij het nest
Bijeneter met prooi op de rivier bedding
.Bijeneters nest in beton
Bijeneters nest in beton
.

De nesten bevinden zich in de kunststof pijpen die in de wanden van de rivier gestort zijn. Enkele tientallen nesten zijn er. We vinden een way out uit de rivierbedding en gaan lopend terug voor meerdere opnames. Dit was geen goed idee, we verstoren zichtbaar de broedplek en gaan er haastig vandoor.

.

Bijeneters in overleg bij de nesten
Bijeneters in overleg bij de nesten
.

Bij de plaatselijke taverne om het hoekje van de droge rivier komen we bij van ons avontuur. We hebben heel veel foto’s en genieten na van de indrukwekkende tocht en de nieuwste belevenissen met de bijeneters.

Als we tevreden en voldaan wegrijden bij de taverne zijn we niet oplettend genoeg om een nog mooiere ontmoeting vast te leggen. We rijden langs weidse velden als plots een grote vogel met prooi opstijgt. We herkennen de slangenarend met een woeste kreet. Te laat, mijn camera is niet in mijn handen en met een greep naar de achterbank verlies ik te veel tijd.

Ik weet het wel, altijd je camera in je handen…………….

.

Lees ook “Steenuilen fotograferen op Lesbos”

Uiltje klauwen goed te zien
.
.

home