Lesbos Griekenland september 2017

Lesbos Griekenland

September 2017, ik ben op zoek naar een verblijf in de natuur voor 2 weekjes nazomeren. Vogels spotten bij het Lauwersmeer of een super de luxe bungalow in Drenthe, ik twijfel nog wat maar moet nu toch op gaan schieten met boeken.

Mijn lieve buurtjes komen terug van 4 weken Lesbos Griekenland en ik wip even langs voor een klets en na een uurtje of wat ben ik er al uit…….we gaan ook naar Lesbos Griekenland. Al jaren lees ik verhalen over vogel spotten op Lesbos Griekenland en met het zetje van Astrid en Wim is het boeken zo gebeurt.

.

Op weg naar Sigrit

Op weg naar Sigrit

Natuurlijk komen er beren op de weg, wat te denken van camera’s en lenzen reis klaarmaken of anderhalf uur vertraging op Schiphol maar na het huurautootje opgehaald gaan we op pad naar Skala Kallonis.

Ik graai nog wat andere kleren uit de koffer want het is nog 32 graden maar dan rond 23.00 uur rollen we het parkeerterrein bij Kaloni Village op, een resort 3 km buiten Skala Kallonis.

Bungalow in Kaloni Vilage

Bungalow in Kaloni Vilage

Misschien kan een ontvangt beter maar ik zou niet weten hoe, in een drafje komt een Griekse ons halen van de parking en druk kwebbelend worden we richting een ijskoud welkomstdrankje geloosd maar als de menukaart op tafel komt slaan we die toch beleeft af.

Als we rond middennacht op ons eigen terras staan te luisteren naar de ontelbare krekels kan ik met mijn handen de palmbladeren aanraken, het water in de pool glinstert in het maanlicht, we zijn…………………………in een waar paradijs terecht gekomen.

Poezen op Lesbos

Poezen op Lesbos

Ook bij daglicht beleven we het paradijselijke gevoel nog, het harde zonlicht veranderd daar niets aan. We maken ook kennis met Aphrodite die in de taverne in haar eentje het ontbijtbuffet bestiert en met een “good morning and how are you to day” begroet ze breed glimlachend elke gast. 

Kweepeer

Kweeperen

Granaatappels

Granaatappels

Na een rondje paradijs en een heuse duik in de pool gaan we met de auto de camera’s uitlaten. Geen idee hoe warm/heet het is maar we hebben met spoed drinkwater nodig en laden bij de plaatselijke super een Nissan Micra vol eten en drinken.

Skala Kallonis

Wetlands Skala Kalloni

Wetlands Skala Kallonis

Vissersboot

Vissersboot

Om de hoek van Kalloni Village zijn wetlands waar in dit jaargetijde weinig te beleven valt, de broedkamer van veel vogelsoorten in het voorjaar ligt er verlaten bij.

Vissersbootje met netten

Vissersbootje met netten

In het haventje van Skala Kallonis is er vooral ‘s morgens bedrijvigheid, terugkerende vissers halen in de haven de vis pas uit de netten. Het is vanuit een rustig plekje leuk om het allemaal te bekijken en altijd zijn er kapers op de kust voor een gratis visje.

Poes met gratis visje

Poes met gratis visje

Haven van Skala Kalloni

Haven van Skala Kallonis

Een prachtig pittoresk haventje om vooral in de vroege morgen “je tijd te verdoen” met bont gekleurde vissersbootjes en mannen die doelloos lijken rond te hangen. Zonder enige hectiek en allemaal met een vriendelijkheid alsof het zo afgesproken is. Wij doen bijna elke dag even haven kijken en ik vraag mij af of het bestaat “haven verslaafd”.

Meeuw loert op vis

Een meeuw loert op vis bij een visserman

Kerktoren van Skala Kalloni

Kerktoren van Skala Kallonis

Pleintje bij de haven

Pleintje bij de haven

Op het pleintje bij de haven zijn allerlei eettentjes en een barretje gevestigd maar het is zo kleinschalig dat het beslist niet toeristisch aandoet. Alles in een lage versnelling met als must have verse sardientjes van de grill badend in olijfolie met vers stokbrood.

O ja ik kwam voor het vogel spotten…………… via Kalloni rijden we richting Mytilene en net buiten het stadje verrijst rechts de enorme zoutbergen van de zoutwinning. In de buitenste pannen zijn vooral de flamingo en de kleine zilverreiger aan het foerageren maar ook de zwarte ooievaar en allerhande kleinere watervogels.

Flamigo doet rek en strek

Flamigo doet rek en strek

Het gebied daar omheen is vergeven van vogel verrassingen, ik bedoel ; het is altijd leuk om een putter tegen te komen maar dan ineens een groep van 50 stuks of wat te denken van vogels die niet weggaan, ik mik uit de auto op een kuifleeuwerik maar hij is te dichtbij, de camera kan niet scherp stellen en hij gaat niet weg. Minuten lang bekijken we het vogeltje vanaf hooguit 50 cm, pas als hij klaar is met zijn liedje vliegt hij weg.

Kuifleeuwerik

Kuifleeuwerik

Grauwe klauwier

Klauwier

De hele maaltijd van deze klauwier hebben we afgekeken, als voorgerecht een malse groene rups en de hoofdmaaltijd bestond uit een grote bruine sprinkhaan. Zittend op de draad blijft de klauwier rond zich heen kijken, vliegt plotseling weg en komt terug met het hapje. Meermalen op dit plekje actief of een vogel die erop lijkt šŸ˜‰

Vogelhut 1

Vogelhut 1

Zout op bergen

Zout op bergen……dus

Bij de ingang van de zoutwinning staat vogelhut 1, meer voor het hele vroege werk of laat in de middag en om eerlijk te zijn is de locatie bij Kalloni niet zo geschikt voor het vogelen van flamigo’s, zilverreigers en zwarte ooievaars. Beter en veel dichterbij (met een beetje geluk) zijn die vogels bij de zoutpannen van Skala Polichnitos te benaderen. (later volgt er meer)

Zoutwinning

Zoutwinning

Wij gebruiken de zoutbergen vooral om te navigeren, tijdens wandelingen naar betere plekjes om te spotten is het handig om een paar zoutpilaren in het zicht te houden. Dat soort uitstapjes plannen we dan wel als het zonnetje iets minder hard schijnt en wolkjes maken de foto’s vaak mooier maar daar is niet iedereen het mee eens.

Bergen zout

Bergen zout

Vogelhut 2

Vogelhut 2

Vogelhut 2 is voor ons wat gunstiger, het ligt langs de doorgaande weg verder van Kalloni maar het licht is overdag beter en in de ringvaart rondom de echte zoutpannen duiken vaak flamingo’s en zilverreigers op.

Uitzicht uit vogelhut 2

Uitzicht uit vogelhut 2 met een 24mm

Bij vogelhut2

Bij vogelhut 2

Hier sta ik geheel links een kleine zilverreiger te fotograferen vooral die kleine zijn heel schuw maar ja de aanhouder wint, Rob doet met een klein lensje dan iets voor zijn eigen………..

Onroerend goed

Onroerend goed

Voor ons iets te klein maar zo aan de rand van een natuurgebied is het wel een schitterende locatie.

Wat ons opvalt op heel Lesbos is dat veel woningen niet afgebouwd worden. Bij heel veel huizen stoppen ze met bouwen in alle stadia van de bouw soms denk je doe er glas in en een lik verf en je hebt een huis maar zo werkt het niet zo te zien.

Een praatje met een geĆ«migreerde Engelsman in een restaurant leert ons dat huizen kopen op Lesbos veel voorkennis vergt, verkopers vragen te veel en kopers moeten heel prijs bewust zijn en de markt goed kennen.

De rivier

De rivier

Ten Oosten van Skala Kallonis stroomt een rivier de zee in, aan de monding van de rivier zitten vaak flamingo’s en dat is in een kwartiertje vanuit Skala te bewandelen. Een heerlijk plekje voor het spotten van kleine vogeltjes maar ook de wulp zagen we krabbetjes eten een heerlijk schouwspel om te zien. 

 

Rivier monding

Rivier monding met tegenlicht

Een tegenlicht opname met een felle zon, een taboe in de fotografie maar met een goede camera en wat lef is het toch een aardig plaatje.

Lesbos

Lesbos

Een reisje naar Sigri

Na het verwenuurtje bij Aphrodite in de taverne gaan we op pad richting Sigri het meest Westelijke stadje op Lesbos. Het eiland is 80 km breed en wij zitten midden op het eiland dus lekker centraal en hemelsbreed 40 km te gaan.

We nemen de lange route langs de kust en geleidelijk wordt de begroeiing dunner en de omgeving woester. Zo hier en daar een wolkje maakt deze dag perfect voor de fotografie.

 

Vallei langs de weg

Vallei langs de weg

 

Weg naar het Westen

Weg naar het Westen

De wegen zijn nog niet eens zo slecht maar echte bergweggetjes met heuse haarspeldbochten komen we wel tegen op deze route. Vooral in de dorpjes wordt de doorgaande weg vaak een ezels paadje of moet ik geitenpaadje zeggen. Het is erg opletten want voor je het weet begeef je je in een labyrint van smalle straatjes tussen huisjes door. 

 

Agra een dorpje in de bergen

Agra een dorpje in de bergen

Tavari

Tavari

Tavari is het eerste kustplaatsje dat we aan doen, 1 supermarkt, 2 zichtbare hotels en wat kleine restaurantjes. Alles doet een tikje verlaten aan maar de sfeer is aan ons wel besteed.

Tavari beach

Tavari beach

Via het  landinwaarts gelegen Mesotopos gaan we richting Skala Eressos, het vroegere hippie stadje ademt nog steeds iets vrolijks uit met allemaal leuke kleurtjes.

Skala Eressos

Skala Eressos

Smal strand Skala Eressos

Smal strand Skala Eressos

De restaurantjes staan zo dicht aan de zee dat een spartelende sardine op je bord ook tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Het strand ligt er verlaten bij, enige opwinding ontstaat als een oudere dame met te veel gas geven haar auto op een paal parkeert, ze stapt niet eens uit maar rijdt achteruit en met nog veel meer gas gaat de tweede poging beter.

Skala Eressos taverne

Skala Eressos grillhouse een van de vele hapjes winkels

Vanuit Skala Eressos terug naar Eressos om daar het weggetje te zoeken dat door de bergen naar Sigri loopt.

Tja misschien is het ook een beetje mijn schuld maar……..er staan ook geen wegwijzer borden. Om het kort te houden: Rob rijdt het hele stadje in de rondte, kleine smalle straatjes, straatjes die stijl omhoog gaan, Joke stapt uit om stoeltjes van een terrasje opzij te zetten en buitenspiegels moeten meerdere malen worden ingeklapt. 

Bijna weer vrolijk vinden we het onverharde weggetje richting Sigri.

 

de woesternij begint

de woestenij begint

Eressos en schaapskude

Eressos en schaapskudde

We zijn net op het weggetje als een schaapsherder zijn kudde naar het stadje begeleid, stilstaand en wachtend trekt de kudde langs ons.

Je zal dit hele spul in het smalle straatje tegenkomen waar we een paar minuten geleden nog reden…..pfff 

Schaap met hoorns

Schaap met hoorns

Schaap in watten

Schaap in watten

Inmiddels zijn we in een soort van woestijn terecht gekomen, buiten lopend voel je de hitte van de kale grond door je slip-slappers heen. Het rijden gaat soms tergend langzaam omdat het hier en daar een off road paadje lijkt, de route naar Sigri is 12 km en dat gaat nog even duren.

Slip slappers reclame

Slip-slappers reclame

Midden in de woesternij

Midden in de woestenij

Als een oase in de woestijn staat een klein kapelletje tussen de bomen midden in de zinderende hitte. Tijdens een pittig rondje lopen scoren we in de hete oven wel een hagedis en een sprinkhaan.

de woestijn

de woestijn

Hagedis

Hagedis

Sprinkhaan

Sprinkhaan

Deze woeste omgeving heeft zo zijn eigen charme, we raken er wel van onder de indruk. Wel duikt iedere keer het zelfde vogeltje op, nou ja het zelfde merk…..de kuifleeuwerik, we herkennen zijn liedje al.

Kuifleeuwerik in de schaduw

Kuifleeuwerik in de schaduw

Het vogeltje zit in de schaduw van een klein struikje en zingt af en toe zijn liedje, ook deze vliegt niet weg.

Cactus

Cactus

Tapuit

Tapuit

Deze mooie tapuit is ook weer een zittenblijver, opvallend veel verschillende vogels in dit dorre stukje Lesbos, waarschijnlijk zijn er veel insecten en andere lekkere hapjes te scoren.

Schedel

Schedel

Nare prikkers

Nare prikkers

Overal in dit gebied staan venijnige stekelplanten in alle soorten en maten maar met een gemene deler…………..doen zeer in je voet.

Fluiter met oranje pootjes?

de Fluiter met oranje pootjes?

Is het een fluiter?  ik betwijfel het maar het vogeltje duikt regelmatig op in struikjes langs de weg. Op jacht naar kleine insecten hopt het vogeltje heel snel door de struiken en is moeilijk met de camera te vangen.

Het onverharde pad is niet overal goed te berijden en voor mensen met offroad angst eigenlijk af te raden. Wij zijn ook enigszins opgelucht bij het zien van het stadje Sigri , als een parel aan de blauwe zee schittert het stadje aan de voet van de heuvel.

Sigri

Sigri

Pleintje van Sigri

Pleintje van Sigri

Op een piep klein terrasje komen we even bij van onze woestijntocht, niet dat we nou zo uitgeput zijn maar gewoon lekker met een ijskoud drankje  genieten van de dingen rond je heen. De lokale mannen bevolken de terrasjes voor een spelletje of gewoon kletsend brengen ze het heetst van de dag in de schaduw door.

 

Baai van Sigri vanaf het kasteel

Baai van Sigri vanaf het kasteel

Kasteel in Sigri

Kasteel in Sigri

Molen in Sigri

Molen in Sigri

Het kasteel is eigenlijk een ruĆÆne en staat op instorten, alleen de 3 meter lange hal is toegankelijk. De molen staat aan de rand van de stad en hoe kan het ook anders boven op een heuvel. Aan de andere kant van de weg is het museum van het versteende woud, het gelijknamige park buiten het stadje is gesloten hoorden we op het terras.

Museum van het versteende woud

Museum van het versteende woud

Bij de molen zijn tuintjes met rozen en afrikaantjes (mag dat nog, die mooie bloemetjes of heten ze nu anders ?) en daarop krioelt het van de vlinders, ik ben er een uurtje zoet mee, rondhollen, plat op mijn buik of gewoon gehurkt maar voor een museum heb ik even geen tijd.

Koninginnepage

Koninginnepage

Diverse voor mij bekende maar ook onbekende vlinders fladderen van bloem naar bloem, vooral de afrikaantjes zijn in trek. De molenaar bekijkt meewarig mijn jacht op de aller mooiste plaatjes en misschien zijn er momenten dat het er allemaal niet zo elegant uitziet maar alles voor het plaatje.

de kleine heivinder

de kleine heivinder

Mijn grootste vijanden tijdens “de hunt” op dit kleine wild zijn toch wel de felle zon en de priemende ogen van de molenaar maar met de hele ris plaatjes van de koninginnenpage ben ik super blij. 

 

Versteende boom

Versteende boom

De taken verdelen heet dat maar versteende bomen fotograferen i.p.v. vlinders is toch niet echt gelijkwaardig, Rob heeft in de museum tuin diverse dingen op de plaat gezet.

Het versteende woud is ontstaan in de prehistorie toen door een vulkaanuitbarsting de bomen werden bedolven onder vulkanische as. De bomen van het versteende woud zijn twintig miljoen jaar oud en men heeft hier fossiele bomen en planten gevonden, zoals de sequoia boom, die je tegenwoordig alleen nog maar in tropische en subtropische klimaten kunt vinden. Hieruit concluderen wetenschappers dat Lesbos Griekenland in de prehistorie een tropisch klimaat had.

Versteende boomstam

Versteende boomstam

Onbewoonbaar in Sigri

Onbewoonbaar in Sigri

Och, in het kleine stadje zijn pareltjes voor de fotograaf te vinden, de grote vijand de zon blijft mij achtervolgen maar ik kan de sfeer toch aardig vasthouden. Veel oude woningen en gebouwtjes blijven net zo lang staan dat het in elkaar stort en dan nog wordt het vaak niet opgeruimd. 

Poes in de schaduw

Poes in de schaduw

Belangrijk gebouw met bell

Belangrijk gebouw met bel

Het zou zo maar het gemeentehuis kunnen zijn, met de bel als alarm bij dreigende onraad zoals brand of storm geen idee of het zo is maar het zou zo maar kunnen. We verlaten het stadje via de haven en gaan Noord Oost de bergen in.

Een dingetje bij de haven van Sigri

Een dingetje bij de haven van Sigri

Na een kwartiertje rijden komen we langs de afslag naar het park van het versteende woud, alle borden zijn afgeplakt, de oude baas op het terras heeft ons goed geĆÆnformeerd, ongevraagd toeristen informeren waar vindt je dat nog. 

Vallei bij Sigri

Vallei bij Sigri

Moni agiou Ioannou Theologou

Moni agiou Ioannou Theologou

Iets verder op de weg komt de afslag naar het klooster, het klooster kan je echt niet missen want het torent overal boven uit. De monniken in het klooster gaan we niet laten schrikken, we zijn nog al ‘s zomers van huis weggegaan en ik heb te weinig meegenomen om mijn outfit monnik proef te krijgen.

Halverwege de berg verschijnen borden verboden te fotograferen en na een paar bochten stuiten we op militaire dingen compleet met camouflage netten. Maar boven op de berg ga ik toch los met de camera.

Moni Agiou Ioannou Theologou uitzicht

Moni Agiou Ioannou Theologou uitzicht

Uitzicht van af het klooster

Uitzicht vanaf het klooster, aan de kust bij die groene velden begint Sigri

 

Weet dat ik, Joke het waardeer dat u als lezer een berichtje achterlaat.

Voor het vervolg is hier deel 2

This article has 2 comments

 1. Meta Stoffels

  Hartelijk bedankt voor je prachtige foto`s en verhaal.Wij gaan in augustus voor de vijfde keer naar Lesbos. Het is een geweldig mooi eiland.

  • Joke Benschop

   Jaaaaa een geweldig eiland, 3 keer geweest in 2 jaar. Het is geen virus zoals in Noorwegen maar volgens mij doen ze wat in het water.
   Bedankt voor je schrijfsel Meta en heel veel plezier daar.

   Groetjes Joke