Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 4

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 4

Dag 7

We zitten boven Stjørdal en doen eerst maar een ontbijtje, het is buiten droog maar wel koud en kil dus lekker binnen een gekookt eitje met toast. Om half 8 zijn we klaar met de dingetjes en gaan weer richting de E6 op weg naar de Lofoten.

Ik heb in de voorbereiding er veel over gelezen en ben super benieuwd. 

Weg in Noorwegen

Zo maar een stukje weg. Geen straf toch als dit uren en uren door gaat.

Wolkenluchten boven de bergen.

Wolkenluchten boven de bergen.

De bewolking is hevig maar er is beloofd dat het op ons traject droog zou blijven dus zal het een betere camera dag worden dan gisteren.

Om de Lofoten te halen moeten we nog aardig doorrijden want geen idee of de veerboot ook laat nog vaart en O ja we moeten de poolcirkel over, waarschijnlijk gletjers dus we hebben het druk maar goed, eerst maar is een eind rijden.

Bij een spiegel meer toch maar even stoppen.

Bij een spiegelmeer toch maar even stoppen voor een kiekje.

Een kraanvogel

Een sierlijke kraanvogel

En zo is ieder voornemen om is lekker door te rijden gauw weer verleden tijd geworden want een spiegelmeer is groot en zie je van verre aankomen maar een kraanvogel is andere koek. Stop, stop ik zag geloof ik wat;……..nee dat kan niet hier, ik zal verder op wel weer draaien.

Een paar kilometers verderop gedraaid, teruggereden en een mooi kraanvogel plaatje gemaakt. Met andere woorden het valt niet mee dat camerawerk, autorijden is makkelijker 😉

Wilde zwanen

Iemand krijgt hier een uitbrander.

En na de kraanvogel kwam het paartje wilde zwanen die rustig in een groot meer dobberden maar gestaag weg zwommen toen ik met de camera aan kwam………. uuuuh rennen. Ik heb zeker een kilometer langs het meer gehobbeld om mijn eerste wilde zwanen vangst te schieten.

Op de foto krijgt iemand een flinke uitbrander en die iemand ademt zichtbaar zwaar, ik denk een familie dingetje. Tussen de bergen klonk dat geluid als een blaffende hond en zelfs nadat ik terugliep galmde de echtelijke ruzie nog lange tijd over het grote meer.

Waterval Noorwegen

Prachtige locatie voor de lunch.

Ondertussen zijn we toch echt aan het opschieten, de route E6 leent zich er goed voor maar de schilderijtjes blijven komen. De lunch doen we maar bij een riviertje omdat het niet anders kan.

Herfst in Noorwegen

Herfst in Noorwegen

Wat een prachtige oneindige natuur hier in Noorwegen want ja ik ben gewend dat er bij 4 onderwater gezette weilanden met 2 drijfsijzen een bordje “stilte gebied” staat of wat te denken van “de nieuwe wildernis” een afgelast bedrijventerrein volgestouwd met dieren en een hek eromheen. Nee de natuur in Nederland is parkachtig, handgemaakt en eindig. Hier is er de oneindigheid, zoals het was, is en altijd zal blijven. 

We doen wat boodschapjes in Mo i Rana en gaan op weg naar de arctic circle of wel de poolcirkel. Daar is langs de weg is een parkeerplaats met souveniershop waar het nu een stille boel is.

Nou zit er iemand achter het camper stuur met heel veel rijervaring, gevoel voor afstand en tijd, dat gecombineerd met een mix van informatie en inschatting en daar komt het volgende uit : “als we flink gang maken kunnen we de boot naar de Lofoten nog in het licht maken want morgen gaat het de hele dag regen”. Ik ga netjes zitten, houd mijn mond en vertrouw op deze inschattingen. 

Heel in de verte: de Lofoten

Heel in de verte: de Lofoten

Vergezicht naar Lofoten

Vergezicht naar Lofoten

Ons plan is de E6 uit te rijden tot aan de kust bij Boges en dan de veerboot naar Lødingen te nemen. Deze route heeft een nadeel kom ik nu achter, je rijdt lange tijd met prachtige vergezichten op de Lofoten, de een nog mooier dan de ander.

Ik zie ook de lucht open trekken en langzaam worden de blauwe stukjes lucht groter. Mijn stelling dat je met een fotocamera geluk moet hebben kan  uitkomen.

de steiger Bognes

de steiger bij Bognes

Als we de kade bij Bognes oprijden is het wel even schrikken en slikken, rijen auto’s met of zonder caravan, campers maar ook bussen en vrachtwagens met aanhangers staan allemaal netjes in lange rijen opgesteld voor een niet al te grote veerboot. Tja vergeten…..het is vrijdagavond en met het weekend voor de deur wil iedereen wel naar Lofoten.

Het inladen is al begonnen maar dan na 10 minuten staan we met nog ruimte achter ons in het laadruim van deze grote schitterende alles ladende superrrr veerboot.

Stoer wappert de vlag van Noorwegen

Stoer wappert de vlag van Noorwegen op het achterdek

Op het achterdek is er al een feestje begonnen.

Op het achterdek is er al een feestje begonnen. Klik voor vergroting.

Als ik gewapend met mijn camera’s het achterdek……. uuuh rustig op wandel is het feestje al begonnen, ik hoor Rob nog iets mompelen van avondrood is water in de sloot maar dan stort mij in het feestgedruis.

Ik kan het niet uitleggen maar het licht is hier anders, beter…… nee dat niet maar ik weet het niet, ik heb dit licht nog nooit gezien.

Gouden bergen op de Lofoten.

Gouden bergen op de Lofoten.

Zonsondergang Lofoten

Zonsondergang Lofoten

Ik kan wel instellingen op camera voor gevorderden oefenen hier, met tegenlicht, te veel tegenlicht dus HDR inschakelen, licht in je rug, licht compensatie en weer terug. En zoals alle veerboot kapiteins vaart ook deze kapitein weer of hij voor het donker thuis moet wezen zo hard.

Verticale regenboog op de Lofoten berg

Verticale regenboog op de Lofoten berg

Joke op de veerboot naar de Lofoten.

Joke, ik dus op de veerboot naar de Lofoten.

Tja je vraagt iemand om een camera vast te houden en dat doet hij dan ook (dank je wel Rob!!! ), in de verte zien we een rare regenboog boven een berg hangen.

Welkom op de Lofoten

Welkom op de Lofoten Klik voor vergroting.

 

 

Blauwe bergen op de Loften

Blauwe bergen op de Lofoten

Langzaam verlies ik het licht, ik heb al een batterij leeggeschoten, het is best wel brrrrrr fris merk ik nu pas.

We vragen ons wel af wat die verticale regenboog zonder regen nou zou kunnen wezen. Ook thuis kom ik meerdere foto en foto met dit verschijnsel op het internet tegen maar een verklaring weet ik niet te vinden. Ik zelf met een gebrekkige natuurkundige kennis houd het op een welkoms vaantje speciaal voor nieuwe Lofoten bezoekers.

Het is snel donker, de bootreis duurde 50 minuten en na het afrijden van de veerboot in het donker bedenken we ineens dat we niets voorbereid hebben hoe nu verder te gaan en waar te overnachten. Mijn redenering om gewoon de weg maar te volgen omdat er op een eiland toch niet zo veel wegen zullen zijn geeft de doorslag om blind, in het donker, op goed geluk na een half uur een camping op te draaien.

Om rond half negen staan we in het aarde donker ergens op een camping, de campingbaas heeft de laatste veerboot niet afgewacht en is naar huis. We hebben 635 km gereden, de wifi code ritsel ik bij onze nieuwe Duitse buren en voordat we gaan slapen weet het thuisfront hoe ongelooflijk mooi onze aankomst was op de Lofoten met ……..welkoms vaantje.  

Als lezer wordt het nu hoogtijd om een berichtje achter te laten, een paar woorden, een aanmoediging, ik lees het graag.

Vervolg van de reis:

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 5

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 6

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 7

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 8

Eerdere delen:

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 1

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 2

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 3

This article has 22 comments

 1. Joke Benschop Reply

  Hoi Gertie

  Dank je voor de complimenten, heel leuk dat je reageert met een comment.
  Ik ben voorlopig nog niet klaar met reisverhalen dus kom nog is kijken.

  Joke

 2. henk Reply

  we gaan dit jaar voor de tiende keer en ja wij voelen ons daar zeer goed.

  • Joke Benschop Reply

   Bedankt voor je reactie Henk,

   Tja…………..voor de tiende keer naar het Noorden, leuk om te weten dat veteranen als jullie ook mijn verhaal lezen.
   Misschien heb je er nog wat ideeën van opgestoken.
   Wij zitten hier alweer op zes (meeste zonder camper) en de zevende is in volle voorbereiding.
   Nogmaals bedankt voor je bericht en misschien komen we elkaar wel tegen. (krullekop altijd met camera)

   Joke

 3. Wilma. Reply

  Adembenemend mooi!! Wij zijn al eerder met onze V.W. bus in Noorwegen geweest maar nog niet eerder in het najaar. Dat willen wij dit jaar gaan doen en wij vragen ons af hoe het dan zal zijn. Dankzij u prachtige foto,s hebben wij een goed beeld hiervan gekregen. Heel hartelijk bedankt Joke.

  Vriendelijke groet,
  Wilma.

  • Joke Benschop Reply

   Hallo Wilma,

   Bedankt voor al je mooie woorden. Ongevraagd ga ik nog wat puntjes aantippen die ons opvielen bij onze rondrit zo laat in het seizoen.
   Veel zomercampings zijn al dicht zorg dat je altijd voorraad hebt om “wild” te staan. Tankstations zijn nog vaker onbemand en of vroeger dicht, tank op tijd en een goede creditcard is noodzakelijk. En verder ben ik heel jaloers dat jullie zo een mooie trip gaan maken maar ik wens jullie een heerlijke reis vol mooie belevenissen toe.
   Stuur is een mailtje hoe het jullie verging ik ben erg benieuwd.

   Groetjes en heel veel reis plezier,
   Joke

 4. Cindy Reply

  Omdat wij volgend jaar zomer met camper naar Noorwegen en Zweden willen rijden, zijn we ons nu dmv blogs te lezen aan het voorbereiden. De foto’s erbij maken het plaatje compleet.
  De tekst is erg leuk geschreven (herkenbaar ;-)) en de foto’s zijn prachtig. Ik kan nu al niet wachten om volgend jaar te gaan!!

 5. Ina Reply

  Joke, een schitterend verslag van jullie reis en mooie foto,s.
  Wij zijn al twee maal in Noorwegen geweest, maar gaan volgend jaar weer.

  Succes met je verhalen en foto,s.

 6. Inge Frimout-Hei Reply

  Joke, dank je wel voor het delen van je schitterende foto’s en leuke verslag.
  Wij hopen deze zomer te gaan met onze campervan. Ik ben harpiste en componiste en ik neem altijd een harp mee om te componeren op bijzondere plekken. Je hebt me al veel inspiratie gegeven, dat gaat vast lukken!

  • Joke Benschop Reply

   Hoi Inge,

   Wat een ongelooflijk leuk berichtje stuur je mij. Je harp meenemen op een tocht door Scandinavië heen is toch geweldig!!! Ik zelf sleep bij elkaar wel 100 kg aan foto opname spullen mee dus raar is het niet.
   Nou komen er toch allemaal dingen naar boven bij mij zoals, raakt de harp niet ontstemt en trekt hij/zij niet krommer maar goed je zult er vast wel goed over nagedacht hebben.
   Maar gaaf lijkt het mij wel, aankomen op de Lofoten met een zonsondergang en prachtige harp muziek.

   Inge, heel erg bedankt voor je schrijfsel en een hele mooie maar vooral muziektechnisch een goede reis toegewenst.

   Joke

   Website van Inge http://www.frimout.com Muziek van Inge https://www.youtube.com/watch?v=kcrCnSLqlso

 7. Piet en Cisca Vesseur Reply

  Geweldig ook wij zijn nu 3x in Noorwegen geweest en herkennen veel wat jullie schitterend op de plaat hebben gezet. Dit jaar gaan we zeker weer. Noorwegen en Zweden zijn super camperlanden waar we dan ook altijd op camperplaatsen staan.

 8. Rein en coby van Vugt Reply

  je hebt gelijk Joke, tijd voor een berichtje. ik zit dit allemaal ademloos te bekijken!
  vorige week zijn we gevallen voor een camper op een fair, en mijn man die anti- camperen is lijkt nu volledig om voor een camperreis naar Noorwegen, onze eerste camperreis dus!
  dat gaat dan volgend jaar (september2020) gebeuren als we gezond blijven.
  wat herkenbaar die plaatjesschietverslaving!
  ze zijn dan ook schitterend!!!
  maar ik ga snel verder kijken, vol overtuiging dat september geweldig is in Noorwegen.

 9. Trijntje Lucassen Reply

  Wat een prachtige foto’s. Het gedeelte van de Geiranger en de Trollstigen hebben wij een paar jaar geleden gedaan. Ik kwam bij jouw verhaal omdat we in gedachten hadden om volgend jaar in de herfst richting Lofoten te reizen om de prachtig gekleurde natuur en hopelijk ook het Noorderlicht. Jouw verhaal en foto’s hebben mij nu al overtuigd dat we een keer in de herfst naar Noorwegen gaan. Bedankt hiervoor.

 10. Brigitte Gerritsen-Snellenburg Reply

  Hoi Joke, wat een mooie plaatjes. Wij mijn man en ik zijn aan het aftellen nog 2 jaartjes dan gaan we een rondreis maken (zijn dan met pensioen) geheel met de Camper door Noorwegen Zweden Finland dan met de veerboot in Helsinki over en dan rustig terug naar Nederland zal wel zoeen 4mnd gaan duren maar we hebben dan alle tijd. Nu geniet ik van jullie reis verslag met die prachtige foto`s. Groetjes Brigitte

  • Joke Benschop Reply

   Wat leuk Brigitte,

   …….. dat je de moeite neemt om een berichtje achter te laten.(vind ik super leuk) Plannen over 2 jaar klinkt wel bizar lang maar een grondige voorbereiding en planning is ook een leuke bezigheid natuurlijk.
   Zo kan ik avond aan avond me zelf verliezen in het uitstippelen en uitpluizen van reisverhalen en tips, soms blijven deze ongebruikt in de aantekeningen achter.
   Heel veel reis – en voorbereidingsplezier toegewenst.

   Joke

 11. Gerard van der Willigen Reply

  Joke

  Nadat we in 2010 op de noordkaap zijn geweest hebben we hetzelfde gelige licht ervaren, met het gevoel dat we toen te weinig hebben gezien plannen we nu een nieuwe camperrit. We zijn een beetje van plan om dezelfde rit, evt aangepast te gaan doen in 2022. Noordkaap is dus geen must maar Finland staat hoog op de lijst. Deze keer gaan we met VW Transporter T6.1 4motion.

  Vriendelijke groet
  Gerard
  Haast is geboden vanwege een vervelende ziekte

  • Joke Benschop Reply

   Hai Gerard,

   Vooral die laatste zin hakt er wel in zo rond de jaar wisseling maar zonder in details te willen treden……..GENIET en niet met mate.
   Ach die Noordkaap is aan ons niet besteed vooral de drukte en het commerciele gedoe is niets voor ons.
   Ons bezoek aan Vardø en het weggetje naar Hamningberg geeft denk ik hetzelfde gevoel van einde wereld alleen veel rustiger en avontuurlijker. https://www.flickr.com/photos/98190992@N04/36345949150/in/album-72157660089549607/

   Een VW Transporter is een puike auto om ver mee te rijden. Ooit deden wij een rondrit noorden in een T4 met een tent achterin, een heerlijke reis.
   Ach hoe dan ook, ik hoop dat jullie weer een mooie reis gaan maken Gerard om heerlijke herinneringen aan over te houden.

   Groet Joke

 12. Anne Reply

  Wat een prachtige foto’s bij al die verslagen.
  Ik ben bezig camperreis naar Lofoten voor te bereiden voor juni-juli 2023. Onze eerste reis naar Noorwegen ( die staat op mijn bucketlijst)
  Ik verheug me nu al om zelf met camera in hand deze reis te maken. Wat een overweldigend natuurschoon.
  Ik haal veel informatie en dus ook tips uit jullie verhaal.
  Bedankt dus
  Groet Anne

  • Joke Benschop Reply

   Leuk Aernout je reactie, bedankt.
   Zeker een tijdloos verhaal maar er is toch wel veel veranderd.
   Ook is het op vele plaatsen drukker geworden.

   Joke

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *