Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 6

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 6

Dag 10

We worden wakker aan “ons” mooie witte strand bij Haukland Beach op de Lofoten, hoe heerlijk is het hier, een diffuus licht streelt “onze” baai en……. de honderd miljoen schaapjes zijn ook wakker en wensen mij om het hardst goedemorgen.

Uitzicht op Haukland Beach vanuit onze camper

Haukland Beach, aan de sporen is goed te zien waar de camera heeft gestaan.

Hoe triest het ook is, we zitten niet ver van bebouwing af en willen na een nacht wild gecamperd niemand tot last zijn.

Na een ontbijtje en een heuse strandwandeling met als maar weg zwemmende zaagbekken wordt het tijd om verder te trekken. Geen idee of ik hier ooit nog terugkom maar dit plekje staat in mijn top 10.

Nusfjord een klein vissersdorpje

Nusfjord een klein vissersdorpje

Al zwervend komen we bij Nusfjord, een klein authentiek vissersdorpje wat goed te vergelijken is met onze Nederlandse vissersdorpjes. Alleen zomers heerst hier bedrijvigheid, nu is het stil en verlaten. 

Nusfjord winkel

Nusfjord winkel

Nusfjord cafe

Nusfjord cafe

Ach eigenlijk is het wel jammer dat er niets open is, in dat winkeltje had ik …………  maar wat te denken van de creatieve bankjes, een waar kunstwerk en met de hand in elkaar gezet. We lopen het rondje zonder hinder van andere bezoekers.

Gevaarlijke vis

Gevaarlijke vis

Vis met serieuze tandjes

Vis met serieuze tandjes

Al had ik al plannen om te gaan zwemmen in de zee was dit het moment geweest om er vanaf te zien want met dit soort vissen en de dolfijntjes van gister lijkt het mij geen prettige gedachte om de zee in te gaan. De huiskamer vraag: Welke vissen zijn het eigenlijk?

Nusfjord haven

Nusfjord haven

Meeuwen broeden overal in Nusfjord

Meeuwen broeden overal in Nusfjord, in alle hoeken en gaten.

Houtenbank

Kunststukje

Na een rondje Nusfjord waar alles uitgestorven is gaan we doelbewust richting Svolvær de hoofdstad van de Lofoten. Eigenlijk is ons plan om een boot te huren en naar het Trollfjord te gaan om daar de zeearenden te zien. Het zeetje is rustig en het weer is half bewolkt wat zou ons kunnen gebeuren.

Svolvær haven

Svolvær haven

Het weer is perfect maar het seizoen is hier ook afgelopen, hier en daar een verdwaalde toerist maar verder is het rustig in de haven. De enigste mogelijkheid om het Trollfjord te bezoeken is met een rib boot.

Rib boot

Rib boot, volgens Rob 300 + 300= 600, gaan deze boten heel hard.

Rib boten zijn super snelle boten maar eigenlijk had ik een leuk bootreisje verwacht met een soort van tjoeke tjoek boot. We lopen nog wat te dralen in de haven als een “geladen” rib boot terugkeert van expeditie.

Rib boot vaart Svolvær haven binnen.

Rib boot vaart Svolvær haven binnen.

Een groep mensen, gekleed in speciale pakken dichtbij elkaar gepakt en vastgemaakt met vierpuntsgordel komt met een rib boot de haven in gevaren.

Na enkele minuten lopen ze langs mij richting het boekingskantoor, de witte gezichten spreken boekdelen en niemand die een uiting van vreugde heeft. Het overleg is kort en bondig, we gaan niet.

De haven van Svolvær Lofoten

De haven van Svolvær Lofoten

We trekken verder via de A10 richting het noorden, boodschapjes en brandstof worden aangevuld en rustig hobbelen we voort in het zonnige weer. De teleurstelling over het gemiste boottochtje zijn we snel te boven want er is van alles te zien.

Verbindingsbrug op de Lofoten

Verbindingsbrug op de Lofoten

Haventje op Lofoten Norway

Haventje op Lofoten Norway

Zoals eerder vermeld worden de eilandjes van de Lofoten verbonden met tunnels en sierlijk uitziende bruggen. Door het mooie weer ontstaan er prachtige spiegel vergezichten met toch mooie wolkjes als decor.

Uitzicht op riviertje op de Lofoten

Uitzicht op een riviertje op de Lofoten

Uitzicht op de Lofoten

Uitgestrekte velden mooi van kleur

De heerlijke plaatjes blijven komen, de chauffeur kan op dit traject weer oefenen op camper langs de weg parkeren.

Het valt mij op dat in het zonnetje het licht toch zachter is dan bij ons thuis. Zo komen we op een parkeerterrein met een toeristisch uitkijkpunt boven op een heuvel.

Landscape Lofoten Norway

Noors plaatje

Landscape Lofoten Norway

Lofoten - Beautiful Norway

HDR bewerkte opname

Landscape Lofoten Norway1

Heerlijk vergezicht

Een serie van vier plaatjes vanaf het uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op een Noors landschap. De HDR bewerkte foto geeft meer diepte werking wat een beetje spoekie aandoet.

Spiegel Lofoten Norway

Spiegel Lofoten Norway

Spiegel Lofoten Norway

We verplaatsen ons maar weinig en stoppen veel voor alle mooie dingen, toch besluiten we om richting Andenes het noordelijkste puntje van Vesterålen te rijden. Daar zou nog wel iets van een boot safari zonder de enge rib boten te boeken zijn want morgen is het aardig weer en je weet maar nooit.

We verlaten de Lofoten en maken de vergissing om het eiland waar Andenes op ligt linksom rond te rijden. Niet doen, let op: de oostelijke weg naar Andenes is saai plat en er is weinig te zien.

We komen zonder te stoppen aan in Andenes en ook hier is het seizoen afgelopen al krijg ik de indruk dat het seizoen nooit echt begonnen is, of toch…….. in de plaatselijke kroeg gevuld met onverstaanbare zeebonken die mij allen als collectors item aangapen informeer ik naar de mogelijkheden maar bootreisjes met toeristen is ook hier afgelopen.

Safari pamflet in Andenes

Bootsafari, eens…….. ik kom wel terug.

In de haven zijn vissers bezig om het vistuig in orde te maken voor de volgende vistocht, wij gaan op zoek naar een camping die we aan de westkant van het eiland tegen moeten komen.

Het licht is hier werkelijk schitterend, zacht diffuus strelend licht alleen de onderwerpen vallen wat tegen. Als ook de camping gesloten is en gebarricadeerd met hekken en grote stenen is het tijd om een plekje in het wild te zoeken en genieten van de rust die hier overal heerst. 

We parkeren de camper aan de rand van een natuurgebied een paar honderd meter van de kust. Er staat een nijdig windje hier en tijdens het kip braden verlaat ik nog een keer de camper voor een kreet uit de natuur.

Zonsondergang in Andenes

Zonsondergang in Andenes

Een werkelijk prachtige zonsondergang besluit deze dag, een dag met heerlijke vergezichten, zonder boot reisje en 335 km gereden. Op dit plekje moet het mogelijk zijn het noorderlicht te zien. Het is bijna onbewolkt als het donker wordt, buiten is het guur en koud en nergens in de buurt is ook maar een lichtje te zien. Ik wacht………….wacht en wacht.

  

Vervolg:

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 7

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 8

Eerdere delen:

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 5

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 4

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 3

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 2

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 1