Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 8 Slot

Met de camper naar Noorwegen, Zweden en Finland.

.

Dag 14

Bij het opstaan lacht de zon ons toe in Kittilä Finland, voor een ontbijtje buiten is het een beetje te brrrrrrrrrr dus in de camper wat eten maar vooral heel veel koffie. (tjaaa ……. zalm bbq gisteren). Na onze dagelijkse dingetjes doen we een rondje met de stevige stappers.

.

Oeraluil

Oeraluil

Ik raak in juich stemming met de uil vangst gewoon om het hoekje bij de camping, misschien is het nog steeds dierendag net als gisteren. Het is half 12 als we afrekenen bij de aardige mevrouw van de camping………….en ja het is weer zover ik wil hier eigenlijk niet weg, wat een leuk stekkie, aardige mensen en een prachtige omgeving.

.

Rendier met bel

De leider van de groep loopt te tingelen

Vanuit Kittilä rijden we richting het zuiden langs de Ounasjoki rivier over de 79 en deze route gaat bij ons de boeken in als de rendier- en elandroute.

.

Rendier kalf steekt over

Rendier kalf steekt over

.

Rendier op de weg

Rendier op de weg

De hele route zien we grote en kleine groepen rendieren soms op de weg maar ook in de velden rustig herkauwend. Een goede tip is om je fotocamera in de aanslag te houden want op onverwachte momenten duiken er dieren op.

Inmiddels is de 79 verruild voor de 934, een smallere weg nog steeds langs de rivier.

.

de Poolcirkel

de Poolcirkel

Op de heenweg is dit bord een reden tot juichen en euforie maar nu constateren we gelaten dat we de poolcirkel overgaan richting het zuiden.

.

Rendier met blauwe oorbel

Rendier met blauwe oorbel

Dit rendier is solo en komt nieuwsgierig een kijkje nemen bij de stilstaande camper. Maar dan na ruim 5600 kilometer te hebben gereden van huis is zij plotseling heel dichtbij.  

.

Eland op de vlucht

Eland op de vlucht

Een vrouwtjes eland vlucht maar blijft daarbij  langs de kant van de weg hollen en Rob neemt gelijk de uitdaging aan en met een oerkreet hiiiiiihaaaa gaan de eland en de camper gelijk op.

Hollende Eland

HiiiiiiiiiiiHaaaaaaaaa

Na een aantal foto’s stoppen we de camper en de eland schiet het bos in.

Wedstrijd met een eland

Eland op volle snelheid

Wees welkom hut

Ook hier weer de wees welkom hut

Een hok met droog stookhout een vuurplaats en een schuilhut langs de rivier ook hier in Finland wordt voor de reiziger gezorgd. Wij doen op dit plekje aan de rivier onze lunch. De route vervolgen we via de 79 en de 83 richting de Zweedse grens.

Hartjes vormige paddestoel

Hartjes vormige paddenstoel

overstekend-rendier

Overal plotseling overstekend

Het oversteken van de rendieren kan problemen geven maar meestal is langs de weg nog een brede open strook en een greppel waardoor je ze vroegtijdig in de gaten hebt. Slechts 1 keer moet Rob flink remmen voor in draf overstekende rendieren.

Rendierkudde

Rendierkudde

De rendieren zijn overal en we proberen zo stil mogelijk de baas der bazen op het plaatje te krijgen.

Baas rendier

Volgens ons is dit een baas

Met zo een takkenbos op je kop moet je wel baas rendier zijn maar hij is op zijn hoede want bij het benaderen neemt hij de benen.

Alpha Rendier mannetje

Alfa mannetjes Rendier

Vervellend gewei

Vervellend gewei

De rendier baas heeft het startsein gegeven voor het verder trekken van de kudde, wij blijven achter met een goed gevoel, zo dichtbij waren we nog nooit bij een hele grote kudde.

Rendieren op de vlucht

Rendieren op de vlucht

 

De regen maakt aan alle rendier spotterrij een einde en via de 932 komen we rond 5 uur aan bij de grensrivier met Zweden. Na wat boodschapjes (nog steeds in de stromende regen) in Taroniemi belanden we als enige gasten op een camping vlakbij de brug naar Zweden. 

Als we op de BBQ de grote spareribs garen is het al weer droog, het is winderig koud en tijd voor de kachel. We hebben 265 km gereden met ontelbare rendieren en de voor ons zeldzame eland, kortom een pracht route vandaag.

Dag 15

Ik word wakker door het aanhoudend gezang van een vogeltje, beslist niet toonbaar voor publiek grijp de camera en sluip naar de bosjes.

De vroege vogel

De vroege vogel

Hebben die bolle zang kip…… Strak blauw met een zonnetje maar wel bibberend koud, ik scoor snel een jas om een rondje te doen, het is vroeg en je weet maar nooit wat er te verrassen is.

Zaagbek

Een Zaagbek

.

de brug naar Zweden

de brug naar Zweden

.

Bij de rivier heb ik een zaagbek van dichtbij te pakken, het zijn schuwe beestjes en bij het minste onraad zijn ze al weg.

Achter de boot is de brug naar Övertorneå Zweden te zien, na het ontbijt is dat het begin van onze route vandaag.

.

Ons campertje

Ons campertje helemaal alleen op de camping

.

Na onze verplicht figuren van de dag rijden we terug naar het dorpje voor brandstof en boodschappen want Finland = Euroland. Bij de grens naar Zweden is er een zware douane controle, niet voor ons maar mensen die Finland in willen worden streng gecontroleerd.

.

Zweedse grens bij Övertorneå

Zweedse grens bij Övertorneå

.

Via de 98 naar de E10/E4 en dan bij Luleå gauw de afslag 94 nemen want de grote weg is aan ons niet besteed. Wat opvalt is dat ook geen enkel rendier zich meer laat zien, waarschijnlijk zijn we met het oversteken van de grensrivier de grote kuddes kwijtgeraakt.

.

Prachtig mooie natuur plaatjes

Prachtig mooie natuur plaatjes

.

Zweedse meren

Zweedse meren

.

Ach het is geen super weer maar wat een kleurenpracht, ik mag natuurlijk niet bij ieder meertje, riviertje of vergezicht uit de camper maar wat een genot om het mee te maken.

.

Prachtige herstkleuren

Prachtige herfstkleuren en een flink windje

.

Door het middelgebergte is het een prachtige route, op een open vlakte doen we onze koffie in de hoop iets van wild te spotten. Helaas is er niets te zien maar de rust die van de vlakte uitgaat is intens.

.

Hoogvlakte

Hoogvlakte langs de E45

We stoppen en gaan wild langs de E45 bij een meertje staan daar ervaren we de stilte………………. stilte, je hoort een auto in de verte en dan duurt het ruim 7 minuten voor hij voorbij rijdt. Tijdens ons avond rondje wordt het echt eng zo stil zo afgelegen, ik heb nergens tijdens deze reis zo intens de stilte meegemaakt.

Lapland Zweden

Lapland Zweden met de stilte

Vandaag 385 km gereden, we missen de rendieren enorm maar de herfstkleuren van de Zweedse bossen maken veel goed. 

Dag 16

Ochtend in Lapland Zweden

Lichte bewolking in Lapland Zweden

Ik sluip de camper uit want ik word wakker van iets bekends, het blaffen van een hond is het niet maar het lijkt er wel heel erg op. Voorzichtig loop ik naar het meer en verras de 2 wilde zwanen in hun ochtend gedoetje.

Wilde zwaan

Wilde zwaan drinkt

Stelletje wilde zwanen

Stelletje wilde zwanen

Het lukt om de zwanen te verrassen en een “ochtend sprintje” langs het meer word mij bespaart. Half bewolkt met een zonnetje, de stilte is er nog steeds, ik hoor mijn eigen voetstappen in het gras en heel in de verte zijn vogels aan het tjilpen .

We zijn  goed en wel gestart of ik zie een prachtige soort wilde kip/hoen/fazant wegvluchten in de struiken. De camper wordt geparkeerd en met een rondtrekkende beweging alles afgezocht. We zijn een uurtje verder als we het opgeven, dit dier is slim en heeft een geweldige tactiek, we nemen onze nederlaag en gaan verder. 1-0 voor de wilde kip/hoen/fazant 

Rivieren meren en bossen

De oneindige Zweedse bossen worden afgewisseld door rivieren

Tja..... je moet ergens je koffie drinken, wij kiezen dit plekje

Tja….. je moet ergens je koffie drinken, wij kiezen voor dit plekje

Viscamping Zweden

Vis camping in Zweden

Aan de ene kant een hengel en de andere kant een vis, een soort reclame voor een camping het zal wel iets met vissen te maken hebben.

We knallen lekker door over de E45 tanken in Hoting en gaan door naar de voor ons bekende camping in Hammerdal. In een paar jaar kan er wat veranderen, zo komen we aan bij de camping waar een uiterst vriendelijk Zweeds echtpaar de zaken goed voor elkaar had, nu bellen we het telefoonnummer bij de slagboom en in vloeiend Nederlands kan ik vragen of de slagboom open mag.

Camping Hammerdal

Camping Hammerdal

Met een pasta maaltijd, een rondje lopen en de film de Marathon vullen we de avond tot de maansverduistering zich voltrekt. De volgende maansverduistering is pas in 2033 dus we gokken het niet om deze over te slaan.

Maansverduistering

Maansverduistering

Vandaag 416 km gereden door de eindeloze bossen van Zweden, vooral de herfstkleuren zijn heerlijk om te beleven.

Dag 17

Natuurkleuren

Natuurkleuren

Nachtvorst, de eerste nachtvorst van het jaar maken we hier in Hammerdal mee. Natuurlijk doen we binnen onze eitjes verorberen maar het voordeel van nachtvorst is strak blauw met een zonnetje.

Op tijd gaan we rijden om lekker sloom in Järvsö te komen om daar morgen de dierentuin te bezoeken.

Crazy colors

Crazy color

Rond koffietijd zijn we het zat, het zonnetje schijnt volle bak en we komen een werkelijk schitterend meer tegen. Ver weg van de doorgaande weg is daar de rust, zon en koffie.

Koffietijd wordt ook lunchtijd

Koffietijd wordt ook lunchtijd

Madelief

Madelief

Er is van alles te ontdekken en koffietijd wordt lunchtijd. Het is een heerlijk plekje om wild te staan maar de dierentuin van Järvsö laat ik er niet voor schieten.

De bonte kraai

De bonte kraai

Een vaak voorkomende vogel hier in Zweden, de bonte kraai zit in het zonnetje zijn veren te poetsen. Kijkt hij nou geërgerd  of ………hij blijft in ieder geval zitten voor een mooi plaatje.

Tijd om nog een stukje te doen

Tijd om nog een stukje te doen

Via de E45 naar Östersund vandaar schieten we de E14 op, het zonnetje is net te scherp voor de camera maar als we via de 83 bij Ljusdal komen geef ik toch een brul dat de camper aan de kant moet.

De kerk van Ljusdal is niet zo heel bijzonder maar de bijbehorende klokkentoren straalt vakmanschap en oudheid uit.

Kerk en Klokkentoren in Ljusdal Zweden

Kerk en klokkentoren in Ljusdal Zweden

Rechts de witte kerk en links de klokkentoren die gebouwd is in 1757 naar het ontwerp van Per Jonsson.

 

Klokkentoren in ljusdal

Klokkentoren

Meer dan op tijd komen we aan in Järvsö, de plaatselijke camping is dicht, in de super liggen gegrilde kipjes eindeloos rondjes te draaien en wij adopteren er maar een. Na het bestuderen van de kaart gaan we op de gok richting buitengebied om een overnachtingsplaatsje te zoeken.

 
Indian summer in Jarvso

Indian summer in Jarvso      Links boven op de berg de dierentuin, onder de masten.

En natuurlijk vinden we een heel mooi plekje  aan het meer/rivier, bij Torön Sommarrestaurang die al voor het seizoen gesloten is.

We staan pal aan het water op een mooie parkeerplaats. Het restaurant ligt op een schiereiland een eind van de kant en is door een pontonbrug verbonden met het vasteland.

Plekje aan het meer in Jarvso

Pontonbrug met aan de kant ons campertje

Wat een prachtige dag weer met 321 km rijden en meren zo mooi, bomen zo gekleurd en gelukkig voor ons was de camping gesloten.

Dag 18

Jaaaaaaa droog en een zonnetje, op naar de dierentuin, voor een duik in het water is het veel te koud maar je moet mij geloven ik heb gevoeld. Voor het ontbijt heb ik de boomklever al te pakken, hij is minder oranje gekleurd dan de boomklevers bij ons.

Boomklever

Boomklever

De Järvsö Zoo (Een Zweeds filmpje en indruk van de dierentuin) is een bijzondere dierentuin, het wandelpad is zeker 3 km lang, van hout maar verhoogd en dat verhoogde geeft je inkijk binnen de afrastering met het hinderlijke gaas of hek onder je en voor iemand die graag foto’s maakt geweldig. 😉

Bij de dierentuin aangekomen is het wachten op het personeel voor de opening maar eenmaal binnen staat de wolf al met smart op ons te wachten.

Järvsö Zoo Sweden de Wolf

Järvsö Zoo Sweden de Wolf                                   vergeet niet te klikken

Vrouwtjes Elandhoofd

Vrouwtjes Elandhoofd merkwaardige neus

de Veelvraat

de Veelvraat

Vervellend gewei van een rendier

Vervellend gewei van een rendier

Järvsö Zoo Sweden de bruine beren

Järvsö Zoo Sweden de bruine beren                   Klikbaar

nacht-plekje-aan-het-meer

Nachtplekje aan het meer van vannacht links boven de brugpontons in het water

Een eekhoorn op bezoek in de dierentuin

De eekhoorn is ook op bezoek in de dierentuin.

Ach op twee camera’s maken we ruim 1100 kiekjes en bovenstaand is een kleine selectie van opmerkelijke dieren of poses.

Na een heerlijk bakkie gaan we nog een stukkie via de 83 en de 50 gaan we door tot Falun een stad met een skigebied en heuse skischansen. In de stad is het feest maar wij gaan op de  **** camping Lugnets wat BBQen en foto’s selecteren.

Vandaag 189 km gereden we hebben erg genoten van het uitstapje naar Järvsö Zoo, ik was er voor de tweede keer maar routes zijn zo te plannen dat Järvsö altijd dichtbij komt. 😉

Dag 19

Als we opstaan is alles wit buiten, de nachtvorst en dauw hebben er een wonderlijke wereld van gemaakt. Het maakt wel gelijk een sfeertje zo bij 2 enorme skihellingen. Na een ontbijtje en een vermeldenswaardige heerlijke douche gaan we in het ochtend zonnetje weer op pad.

Via de E16 en de 50 geheel uitrijdend komen we in Örebro, ik puzzel een route vlak langs het Vätternmeer en het is al diep in de middag als we het plaatsje Hjo binnen rijden.

Hjo Zweden

Hjo Zweden

Het stadje doet Peyton place achtig aan, uuuh maar wie kent Peyton place nog, de eerste “never ending story ” uit de jaren 60 (Joke wordt oud)

In vroeger tijden is het stadje ontstaan door de houtkap, zo aan het grote meer is het vervoer over water goed te regelen.

Vuurtoren van Hjo Zweden

Vuurtoren van Hjo Zweden

Maar wat een slimme mensen waren er toen al met ver vooruitziende blik. In een prachtig park met bijna exotisch aandoende bomen is het heerlijk toeven, de houtkap heeft de inheemse bomen weggehaald maar iemand was zo slim om er prachtige mooie bomen van over de gehele wereld terug te zetten. Lekker sloom wandelen we langs het Vätternmeer.

De appels zijn pluk rijp

De appels zijn pluk rijp

Jammer dat de plaatselijke camping al gesloten is maar ach we vinden wel wat. Als we de 195 afrijden zie ik een heel klein lief campingbordje, 1 maar en bij de volgende afslag gaan we rechtsaf een pad op. Er staan grote borden voor een golfbaan maar mijn kleine campingbordje komt niet meer terug.

De weg eindigt bij een restaurant en nog wat meer gebouwen, links in de verte in een hoekje op de golfbaan zien we echt een camping of iets wat er op lijkt.

In het restaurant kan ik niemand vinden, ik roep is wat, loop wat zalen door en uiteindelijk hoor ik van beneden gestommel. Een zeer oude dame lacht mij uiterst vriendelijk toe maar met Engels is er na de begroeting…… “Hej Hej” geen communicatie mogelijk. Even vriendelijk wuif ik gedag en ik regel buiten met een even vriendelijke golfplayer een verblijf op de  “camping

Op de golfbaan

Op de golfbaan

Langs het randje van de afslag van hole 9 staan we op een verlaten door clubleden opgezette privé camping en een Zweedse dame komt in een hele grote Volvo uitleggen dat dit niet de bedoeling is. We biechten eerlijk op dat we geen golf spelen maar dat wel eens gekeken hebben. Na een hartelijke lach salvo mogen we blijven als we beloven niet te veel water te gebruiken.

Afslag hole 9

Afslag hole 9

Hole 9

Hole 9

Tot de duisternis invalt komen er vriendelijk groetende golfers langs de camper lopen daarna wordt het stil en horen we de roep van een uil. Vandaag 342 km gereden en leuke vriendelijke mensen ontmoet vooral dat vriendelijke maakte indruk op ons.

Dag 20

En dan is daar de dag waarvan je wist dat hij zou komen, we gaan naar huis. We nemen afscheid van ons wonderlijk overnachtingsplekje en gaan voor de kilometers.

Bison

Bizon

Ruige bizons

Ruige bizons

We zijn goed en wel op weg als er bizons op de vlakte opduiken, geen wilde maar netjes achter een hekje. Na een gratis advies van Rob om vooral niet de weide in te gaan pak ik de telelens voor plaatjes. Het zijn schitterende beesten alleen die gekke, gele oorbellen doen raar aan.

Zwam uit stam

Zwam uit stam

Tijdens een koffie breek ergens in het weidse Zweden zien we een zwam uit een hele dikke boom groeien. Merkwaardig en nog nooit gezien.

Boom zwam

Boom zwam

Bij Jönköping pakken we E4 naar Helsingborg vanaf nu is het snelheid maken en rond 14.00 uur met 326 km gereden gaan we de veerpont op naar Helsingør Denemarken.

De haven van Rødbyhavn Denemarken bereiken we rond 16.45 uur, de veerboot ligt geduldig op ons te wachten.

Scandinavisch buffet

Scandinavisch buffet

  

Met een Scandinavisch buffet aan boord komen we het uurtje op zee wel door en de tocht door Duitsland gaat voorspoedig.

Als we Bodegraven-Reeuwijk bereiken vanaf de golfbaan in Hjo Zweden hebben we 1164 km gereden.

De hele rondreis was 7971 km lang.

De indrukken op deze reis zijn overweldigend, ik bedoel een bijna aaneengesloten bos van ruim 1700 km onderbroken door wat dorpjes, stadjes en boerderijen. De bijna oneindig aandoende ruige natuur van Noorwegen met al die herfstkleuren, wolkenluchten of met strak blauw.

Mijn opvatting over de natuur en de beleving daarvan zal nooit meer hetzelfde zijn. Voor altijd zal ik bij het horen van het woord “natuur” denken aan een omgeving die niet door mensen handen bezoedeld is. 

Het is mogelijk dat ik besmet ben met het Scandinavische virus en heeft u als lezer het idee dat het te gek wordt wilt u mij dan mailen en het eerlijk vertellen.

Joke

Eerdere delen:

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 7

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 6

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 5

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 4

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 3

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 2

Met de camper naar Noorwegen Zweden en Finland deel 1

.

Een kort berichtje met een reactie vind ik ontzettend leuk, misschien ga ik meer reisverslagen maken het is veel werk maar jouw reactie kan de reden zijn voor meer.

Je kunt ook een mailtje sturen of anders door scrollen naar onder voor een comment………..laat horen wat je er van vindt.

.

.

home

.

.

Heel Noorwegen met de camper
Nog meer Noorwegen avonturen

This article has 51 comments

 1. Wiekie de Haan Reply

  Wat een prachtig reisverslag ,en wat een mooie foto’s . Volgend jaar willen we 6 of 8 weken naar Finland gaan met de camper. Dit verslag maakt dat we ( net terug van 6 weken Baltische staten ) alweer zin hebben om de camper in te pakken .Reizen verveelt nooit .groet en misschien komen we jullie ooit ergens tegen .

  • Joke Benschop Reply

   Hoi Wiekie,

   Bedankt voor je complimenten op onze reisbelevenissen. Wel grappig om te lezen dat je gelijk weer voorbereidingen treft voor je volgende avontuur.
   Om heel eerlijk te zijn heb ik ook alweer een heel klein briefje met plekjes in het hoge Noorden gemaakt. Finland is altijd goed met heel veel natuur en dieren maar ook aardige mensen en goede voorzieningen, kortom een goede keuze. Heel Finland door staat ook nog op ons lijstje maar wanneer is nog de vraag.
   Zodra ik de tijd ervoor kan vrij maken ga ik weer verder schijven aan “Heel Noorwegen” en moet je beslist nog is langskomen om dat te bekijken.
   Veel plezier met puzzelen en uitpluizen voor je nieuwe reis en laat nog is van je horen.

   Groetjes Joke

  • Joke Benschop Reply

   Dank je Bryan voor je mooie woorden, uitbreiding en nieuwe verhalen gaan nog komen.
   Dus kom nog is terug voor het luie lees uurtje….
   Groetjes Joke

 2. Vercruysse Jan Reply

  Ook wij hebben het Scandinavië-virus te pakken. In 2016 waren we op een 21-daagse cruise langs de Noorse fjorden, Noordkaap en ook Spistbergen. In 2017 vertrokken we op 1 juli voor een 34-daagse reis door Zweden, Finland en Noorwegen Van Helinki tot de Noordkaap en dan terug langs de fjorden en Vesteralen en Lofoten. In total namen we 2800 foto’s en meer dan 10 uur film (met de smartphone die ik als dashcam gebruikte). Van de prachtige Noorse natuur krijgen we maar niet genoeg en kochten wij 3 weken geleden een camper om regelmatig weg te zijn en ook om volgende zomer weer naar Noorwegen te trekken. Volgende winter doen we het nog eens en proberen wij het Noorderlicht te zien. Bedankt voor jullie prachtig reisverhaal.

  • Joke Benschop Reply

   Beste Jan,

   Wat een ontzettend leuke reactie, hartelijk bedankt daarvoor! Leuk om te lezen dat jullie ook ontzettend veel beeldmateriaal eraan overgehouden hebben, het klinkt allemaal zo herkenbaar. De kaap hebben wij nog steeds niet aan gedaan en ik denk dat het er ook niet van gaat komen, iets met te druk en te commercieel. Wel stoer dat jullie plannen hebben voor in de winter maar de beleving is dan wel anders vanwege kort daglicht houd daar rekening mee.
   Ik hoop dat jullie mooie reizen tegemoet gaan in jullie pas verworven camper met schitterende avonturen.

   En……..misschien hoor ik nog is wat van jullie.

   Groetjes Joke

 3. Willy Allemeersch Reply

  Beste , met veel belangstelling tripverslag gelezen , prachtig land en mooie reisreportage met prachtige natuurfoto´s.
  Zijn nu zeker , Noorwegen doen wij zeker ook met de camper , vooral de trollstegen en de arctic road staan op ons programma.
  Vriedelijke groeten Willy

  • Joke Benschop Reply

   Hallo Willy,

   Bedankt voor je reactie en complimenten, Noorwegen is bij uitstek een camper land. De natuur, de uitgestrektheid maar ook zeker het lange daglicht is heerlijk in de zomer.
   Als je 8 uur slaapt blijven er nog 16 uren daglicht over om te genieten. Met de Trollstigen en de Arctic road heb je al 2 schitterende routes te pakken en de rest komt van zelf.

   Een goede reis gewenst,

   Joke

 4. Lies Huisman Reply

  Een heel mooi verslag en schitterende foto’s. Wij zijn ook verschillende keren in Noorwegen geweest, maar dit jaar hopen we de Noordkaap te bereiken. Onze planning is heen via Zweden en Finland en terug via Noorwegen. Maar dan in juni. Planning is ooit, zoals jullie ook eens in het najaar te gaan.

  Vriendelijk groet,
  Lies

  • Joke Benschop Reply

   Hoi Lies,

   Bedankt voor je reactie en complimenten. Jouw mail herinnert mij eraan dat ik weer eens verder moet gaan met het “heel Noorwegen” verhaal waarin we in Zuid-Noorwegen starten en doorgaan tot Noorwegen ophoud aan de Russische grens.
   De Noordkaap bereiken is voor ons nooit een doel geweest, een lunch in Veidnes Norway en overnachten bij https://www.flickr.com/photos/98190992@N04/36203701502/in/dateposted-family/ zijn voor ons waardevollere hoogte punten. Het bereiken van Hamningberg via een smal weggetje wat op een maanlandschap lijkt mag ik ook niet onvermeld laten.

   Een rondje in de herfst doen is een prachtige ervaring, misschien niet voor iedereen want de dagen gaan snel korten maar als natuurbeleving zeker de moeite waard.

   Over reizen naar het Noorden raak je niet uitgesproken.

   Heel veel reisplezier en mooie belevenissen toegewenst Lies,

   Groetjes Joke

 5. Bea Van Looy Reply

  Beste,
  We kennen al enkele mensen die naar Noorwegen en Zweden getrokken zijn met de camper, dus we hadden er wel veel zin in om die noordelijke landen eens te gaan bekijken. Maar na jullie mooi geschreven reisverslag met bijgaande prachtige foto’s te hebben gelezen en bekeken heb ik direct de kaart genomen om te zien langs waar jullie zoal gereden zijn. We staan al te trappelen om te vertrekken met onze camper.
  Het is voor ons de eerste keer dat we de noordelijke landen gaan bekijken, maar als we jullie reis gelezen hebben kan dat al niet meer tegenslaan. Eèn zijn met de natuur, het kan niet mooier.
  Waarschijnlijk vertrekken we half juni voor een 5 à 6 weken. Het zal dan wel hoogseizoen zijn, maar voor de eerste keer is dat misschien beter dan in de koudere periode.

  Ben zeer blij jullie verslag gelezen te hebben. Hartelijk dank.

  • Joke Benschop Reply

   Hai Bea,

   Tja………met een dikke glimlach je berichtje gelezen, het druipt er vanaf, de zin om los te gaan in het noorden. Ik herken veel van mijzelf in de paar regels die je schreef maar let op; probeer ruimte te houden voor verrassingen.
   De keuze voor half juni vertrekken is eigenlijk de beste keus. De langste dag is 21 juni en het weekend daarna is een ieder in een feeststemming en met de maximaal uren daglicht.

   Bedankt voor je reactie en spontaniteit ,

   Groetjes Joke

 6. Ineke Reply

  Hoi Joke, zojuist jullie hele reis bewonderd, genoten van je prachtige foto’s en verhalen. Het is overweldigend! We hopen over een paar weken ook die kant op te gaan met onze camper, voor het eerst, ik heb er heel veel zin in….. Echt complimenten voor de ontzettend mooie foto’s, ook top, dat ze af en toe groter gemaakt kunnen worden….. Genieten, bedankt!

  • Joke Benschop Reply

   Hai Ineke,

   Bedankt voor je leuke reactie, het lees plezier druipt van je berichtje af. Ik hoop de jullie een leuke reis gaan maken met heerlijke belevenissen.
   De belangrijkste tip die ik nog kan geven is: probeer het niet te zoeken, laat in je reis ruimte voor verrassingen en Scandinavië zal je belonen.

   Goede en vooral veilige kilometers gewenst,

   Groetjes Joke

 7. Willy Van Guyse Reply

  Prachtig reisverslag, overvloedig veel foto’s en bovendien: je hebt een leuke humoristische schrijfstijl.
  We hebben plannen om ook naar Noorwegen en Zweden te gaan met de camper, dus heel interessante informatie zit verweven in je verhalen. Hartelijk dank.

  • Joke Benschop Reply

   Beste Willy

   Glimmend van trots tik ik dit berichtje.
   Tot ver achter mijn oren voel ik de bloos als gevolg van je complimenten en daarvoor hartelijk dank.
   Ik hoop dat jullie net zoveel plezierige indrukken opdoen van de oneindige natuur in Noorwegen en Zweden als wij dat hebben gedaan.
   Vooral het reizen met de camper geeft dat gevoel van oneindigheid omdat er zo verschrikkelijk veel Noorwegen en Zweden is.
   Een heerlijke reis toegewenst met veilige kilometers en veel belevenissen.

   Groetjes Joke

 8. Pieter van Dee Reply

  Wat een prachtige tocht en dan maar niet te spreken over de mooie foto’s. Ik heb genoten. Dank

 9. Bart Reply

  Wat een ongelofelijk mooie reis hebben jullie gemaakt en wat een mooie foto’s.
  Zelf staan wij op het punt om voor het eerst met onze camper naar Noorwegen te gaan en hopelijk terug te komen met net zulke mooie ervaringen en foto’s als jullie hebben gemaakt.
  Er zijn zeker een aantal hele goede tips die we zullen gebruiken op onze reis.

  Vriendelijke groet,

  Bart & Sijt

  • Joke Benschop Reply

   Hoi Bart en Sijt,

   Geweldig om te horen dat jullie ook de grote stap gaan maken richting het Noorden. Reizen met camper is vooral daar het toppunt van vrijheid. Hier en daar begint het drukker te worden met campers maar er is zoveel Noorwegen dat het ultieme gevoel er altijd komt.

   Bedankt voor jullie spontane reactie maar kijk uit voor het Scandinavië virus want inmiddels ben ik er van overtuigd dat het bestaat.

   Groeten en goede reis,

   Joke

 10. Ben knopert Reply

  Hoi Joke
  Net je verslag gelezen en genoten wij willen nu in september zijn 15jaar geleden daar ook geweest kijken of er veel veranderd is.
  In 2016 met de camper naar Abisco geweest in februari maart ook een prachtige reis met veel sneeuw en ijs.bedankt voor de foto’s en de verhalen Ben.

 11. Mien Nelissen van neerven Reply

  Hele mooie reis. Op een regenachtige zondag middag me goed vermaakt met jullie beschrijving en prachtige foto,s dank je wel. Als mijn man klaar is met dagelijkse bestralingen en chemo willen we ook nog een keer die kant uit.

  • Joke Benschop Reply

   Beste Mien,

   Hartelijke dank voor je reactie, ik hoop dat alles goed komt met de gezondheid van je man en dat de reis die jullie in gedachte hebben snel zal plaats vinden. Het hoge Noorden is een uitgesproken omgeving om alle sores te vergeten en samen nieuwe momenten te beleven. Heel veel reisplezier met elkaar toegewenst.

   Joke

 12. Manuel Reply

  Prachtig geschreven verslag Joke, echt waar!
  Ideale inspiratie voor onze camperreis. Wij vertrekken eind mei voor een heel gelijkaardige route. Enkel Finland laten we links liggen wegens tijdsgebrek.

  Het enige punt dat ik wat tegenop zie is de E45 die van het noorden van Zweden naar het zuiden van het land gaat. Is dit niet een wat saai stuk waar het panorama wat eentonig is?

  Groetjes

  • Joke Benschop Reply

   Hoi Manuel,

   Leuk een kerstreactie, o en bedankt voor je lovende woorden. Tja die E45 is voor veel mensen een dingetje maar niet voor ons. Er zijn mensen die de E45 gebruiken op de heenweg om snel naar Lofoten of Noordkaap te geraken. Wij proberen de zon in de rug te houden (fotografie) wat betekent dat we Noorwegen afzakken naar het Noorden en via wegen door Zweden teruggaan.

   Nou moet vermeld dat we graag autorijden en de ene keer nemen we de E45 dwars door Zweden maar ook de E4 schuwen we niet. Voordeel van dit alles dat de route bekent is en je van te voren kan berekenen wanneer je thuis komt.

   Zo was het de laatste keer super slecht weer in het hoge Noorden en via de E4 met wisselen van chauffeurs door gereden naar Öland een eiland in Zuid Zweden om daar heerlijk 2 dagen zon mee te pikken.
   Anyway……..zoveel manieren om de afstanden af te leggen al blijft het ver maar voor ons nooit vervelend.

   Joke

 13. dirk gheselle Reply

  Dag heb zojuist uw verslag gelezen ,ronduit prachtig en vooral de mooie foto’s van vogels ,ik ben van plan in juni naar de noordkaap te gaan en terug te keren via de lofoten, dank zei u kan ik vele mooie plaaten bezoeken waarvoor dank voor het nogmaals prachtig verslag .gr dirk

  • Joke Benschop Reply

   Hallo Dirk,

   Het is nog steeds een heerlijke gedachte dat er mensen dankzij onze verhalen een beter inzicht krijgen over al het moois daar in het noorden.
   Bedankt voor je berichtje en een prachtige reis toegewenst met een hoop mooie maar vooral veilige kilometers.

   Joke

 14. Gerdien Reply

  Genoten van jullie reisverhaal en prachtige foto’s! Dit jaar staat scandinavië bij ons weer op de planning. Mogelijk rondreis Finland – Zweden (voorkeur van onze 14-jarige dochter).

  • Joke Benschop Reply

   Gerdien,

   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat en bedankt voor de complimenten. Met onze 15 jarige zoon hebben we ooit een kano tocht gedaan op Lake Åsnen in Zweden. Geen idee of jullie avontuurlijk ingesteld zijn maar wij vonden dat heel gaaf. Een goede kaart, een kano, wat waterdichte tonnen, wild kamperen met kampvuur en daarop vis roosteren.
   Zo kwamen we na 5 dagen wildernis aan bij camping Lake Åsnen Resort en ik bestelde brood. Vraagt de mevrouw heeft u besteld? Ik twijfel wat en denk zou ik nou liegen of……….maar ik zeg nee. O zegt de dame dan bak ik het even voor u. 30 min later eet ik de lekkerste broodmaaltijd uit mijn leven.

   Ach ik houd op want ik zie alweer een uitgebreid stuk tekst met foto’s aankomen maar mijn punt is, in Scandinavië is altijd wat te beleven.

   Groetjes Joke

 15. j.w.(hans) pastoor Reply

  beste joke,

  heb u verslag gelezen en was zeer onder de indruk.
  komende zomervacantie 2019 ga ik samen met vrouw en oudste kleinzoon naar de noordkaap.
  dat is een wens die ik al 10 jaar bezit.
  eindelijk gaat het gebeuren.
  heb met veel aandach naar u reis verslag gelezen
  misschien leer ik daar nog wat uit.
  zit zelf al 45 jaar op de weg als int.chauffeur dus gelukkig weet ik wel
  het een en ander.
  misschien zijn er nog mensen die daar al geweest zijn
  en kunnen mij nog wat nieuwe dingetjes voor onderweg vertellen wat wel
  mag en niet en waar ik me aan moet houden .
  bedank joke voor het mooie verslag en nog
  veel reis plezier in je verdere leven.
  het ga je goed.
  groetjes van hans en marja pastoor uit schiedem (nl)

  • Joke Benschop Reply

   Beste Marja en Hans,

   Bedankt voor leuke reactie. Met dat reizen komt het wel goed met jullie. Een beroepschauffeur draait er de hand niet voor om de ruim 7000 km te rijden.
   Maar maak er wel een leuke en vooral veilige reis van.

   Heel veel Scandinavië plezier toegewenst……….
   Joke

 16. Nico Reply

  Hallo Joke,
  geweldig mooie foto”s, ik krijg er zin in.
  Wij gaan over veertien dagen deze richting op.
  Heerlijk om op deze manier alvast wat ” voorpret ” te hebben.
  De teksten in je verslag zijn ook heerlijk om te lezen.
  veel camper plezier nog , en ik ben alvast benieuwd naar je volgende verslag.
  Vriendelijke groet,
  Nico

 17. Gerdien Reply

  Goedemorgen Joke,
  Wat een prachtig reisverslag heb je geschreven, en met je foto’s komt het hele verhaal tot leven. Wij hebben lang getwijfeld of het in 3 weken goed te doen is om naar de Lofoten te reizen en weer terug, maar als ik lees wat jullie allemaal hebben gezien in 3 weken tijd dan moet dit voor ons ook goed te doen zijn.

  Veel dank voor deze ‘voorpret’ voor ons, wij vertrekken over 2,5 week!

  • Joke Benschop Reply

   Hoi Gerdien,

   Dank je voor je berichtje en de complimenten. Met gepaste trots kom ik erachter dat ik een doorslaggevende factor begin te worden voor reizen naar het Noorden.
   Nou durf ik die verantwoording wel aan want het Noorden heeft altijd wel iets voor iedereen.

   Met je keuze van een bezoek aan de Lofoten is het ook gelijk een schot in de roos. Wat het weer ook doet, wat de omstandigheden ook worden. De Lofoten is een gebied wat je moet beleven en soms valt het nadelig uit.
   Altijd zijn daar dingen te zien en of te beleven die de moeite waard zijn om mee te maken.

   Heel veel prettige momenten op jullie reis toegewenst.

   Groetjes Joke

 18. Rene Reply

  Hoi Joke,
  wat een prachtig verhaal en supermooie foto’s.
  Complimenten. Dit geeft een inspiratie en een ‘drang’ om weer naar het noorden af te reizen.
  Gr, Rene

 19. Jacomijn Reply

  Dag Joke,

  Wat een heerlijke en prachtige reis hebben jullie gemaakt!

  Ik ben me aan het oriënteren om volgend jaar een reis met camper richting Zweden, Noorwegen te maken met mijn vriend en 2 jongens van 10 en 12.

  Jouw verslag is een enorme inspiratie! Maar waar haal je een camper vandaan?

  Hartelijke groet Jacomijn Dijkers

 20. Rein en coby van Vugt Reply

  Dag Joke,
  wat een geweldige reis en wat een prachtige foto’s!
  we hopen september 2020 ook op pad te gaan naar Noorwegen enz.
  hoe herkenbaar dat foto virus, mijn man roept meermaals: ja, als ik overal blijf stoppen komen we nergens.
  we hebben 0 camper ervaring, maar na de fair op Mariënwaard zijn we om.
  daar hebben we een mooie geboekt bij Stam .
  na dit verslag heb ik er zóooooooon zin in!

  • Joke Benschop Reply

   Hoi Rein en Coby,

   Nou ons reisverhaal is wel in de smaak gevallen zo te lezen, met nog een jaar voor de boeg wordt het een super voorbereiding verwacht ik.
   Iets zegt mij dat je prachtige foto’s gaat maken daar. Fotograferen in het noorden is wel een dingetje.
   Op sombere druilige dagen, die zijn daar veel, is het allemaal maar zo zo met het licht maar……….er zijn dagen of meer momenten dat je licht tegen komt met een wow gevoel. Die momenten moet je benutten, soms duurt het kort maar ik heb ook meegemaakt dat het de hele dag duurde……zo heerlijk.
   Ik heb nog van 3 noordelijke reizen fotomateriaal liggen die eigenlijk ook in een verhaaltje moeten.
   Ach misschien komt het verhaaltje er nog wel van maar bedankt voor je berichtje en een hele goede voorbereiding gewenst.
   en dat rondtrekken met de camper, dat gaat wel lukken.

   Veel plezier
   Joke

 21. Diana Reply

  Wat een super reisverhaal. Top! en die foto’s, geweldig.
  Wij zijn voornemens in mei af te reizen naar Noorwegen. Nu nog meer zin in. Dankdankdank.

  • Joke Benschop Reply

   Hai Diana

   Heel veel dank voor je spontane reactie. Houdt er rekening mee dat er wegen zijn afgesloten zo vroeg in het voorjaar. Heeeeeeeeel Veeeeeeeeeel plezier…………………

 22. Gertie meijer Reply

  Dank voor je mooie reisverslag en super foto’s..het is ook een gebied met een hoge wow factor.wij zijn 1x in zuidzweden en oland geweest met de camper,hebben wel Finland en Noorwegen met de auto bezocht.toch misschien van de zomer naar de lofoten en dan met de camper…dank

 23. Magda Diemer Reply

  Dag Joke,

  Via wat gegoogel met de termen Noorwegen, herfst en kamperen kwam ik op deze blog. Wat fantastisch om je foto’s te zien en verhalen te lezen. Wij zouden in oktober en november 2 maanden reizen door australie maar helaas gaat dat niet door vanwege corona. Nu heb ik Scandinavië hoog op mijn lijstke staan van plekken waar ik heen wil, vanwege de natuur en ook de cultuur. Wij zijn van plan om in oktober een gelijksoortige route te rijden door noorwegen en dan via finland en de baltische staten weer naar beneden. Veel mensen raden de hefst juist af, vanwege korte dagen en slecht weer maar in mijn hoofd past dat juist bij noorwegen. (Net als in ierland en schotland) Heb jij adviezen voor het kamperen in Noorwegen in de herfst, zijn er zaken waar we rekening mee moeten houden?
  Met vriendelijke groet,
  Magda Diemer

 24. Jo Reply

  Hallo Joke,
  Als voorbereiding op onze Finland Zweden Noorwegen reis ( in die volgorde) heb ik je reisverslag gelezen.
  Super mooie foto’s dat op de allereerste plaats.
  Maar ook een goed verslag. Lofoten is the place to be!
  Jullie hebben soms helle lange ritten gemaakt, goed om te weten dat dat kan. Of wij dat ook doen weet ik niet.
  Vriendelijk dank Jo

  • Joke Benschop Reply

   Beste Jo,

   Bedankt voor je mooie woorden in je reactie. Wij hebben op de Lofoten diverse plaatsen waar we warme herinneringen aan hebben.
   Ik zou nog vele pagina’s kunnen vullen met de dingen die wij daar beleefden.

   Nou eentje dan voor speciaal voor jouw.
   We zouden een boot in Svolvær huren om het Trollfjord te bezoeken, best een eindje varen maar wat blijkt de schipper vindt de groep die er staat niet groot genoeg.
   Ik begin wat te brabbelen tegen de mevrouw in het boekingskantoor maar ook zij weet van geen wijken.

   Ik ben zeker 30 minuten bezig om op het plein 4 personen enthsiast te maken voor de bootreis.
   De meest voorkomende smoes was dat men er niet op gekleed was maar ook daar ging ik in mee.
   De kapitein stond het met een glimlach te bekijken.
   Die reis was tervergeefs en leverde geen plaatjes op van de zeearend.

   Over lange ritten kan ik kort zijn, Rob kan eindeloos rijden, het ligt wel aan het weer en de omgeving maar het verloop van onze trektochten is grillig. Wel moet gezegd dat bezoek aan het “hoge Noorden” zoals ik dat noem meer is dan een stadsritje.

   Veel camperplezier

   Joke

 25. Wim Andela Reply

  Hoi Joke, Echt schiterend, zeer fraaie landschapsfoto’s !!!! ook Lesbos schitterend, we zijn net terug mijn vrouw en ik, ben zelf in Zweden en Noorwegen geweest om korhoen en auerhoen te fotograferen, laplanduil komt nog, bedankt voor je schitterende verslagen en succes met je verdere reizen, ik maak ook altijd reisverslagen, ook van Noorwegen heb ik, als je geinteresseerd bent kan ik ze sturen, met vriendelijke groet, Wim Andela moet dan wel je e-mail adres hebben denk ik

 26. Eeckhoudt Dirk Reply

  Hoi Dit is inderdaad veel werk en mooie foto’s van jullie rondreis .
  Hier kunnen we veel uit leren en opdoen .
  We zouden graag de drie landen ook ééns doen ,
  wie weet horen we elkaar nog wel .
  Dit is al toppie .

  • Joke Benschop Reply

   Hai Dirk,

   Leuk dat je de moeite neemt om voor mij een reactie te tikken…….super.
   Handig is het dat al die verhalen op het net ons voorlicht bij nieuwe avonturen.
   Ben zelf weer aan het puzzelen op een nieuw avontuur en alleen de voorbereiding is al dikke fun.
   Wie weet tot ooit
   Groetjes Joke

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *